Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Дебат за „панелен блок за патици” в езерото „Дружба“

Срещу инсталацията „Блок в езерото” има естетически и социални аргументи

Визуализация на „Блок в езерото“. Снимка: Район „Искър“ - Дебат за „панелен блок за патици” в езерото „Дружба“

Визуализация на „Блок в езерото“. Снимка: Район „Искър“

„Блок в езерото“ – плаващият макет на панелен блок, който чака разрешение от Столичния общински съвет преди да се появи в езерото „Дружба“, ще бъде представен пред жителите на квартала на 10 март от 18,30 ч. Авторът на проекта Минà Минов ще бъде в Дом на културата „Искър“, за да отговори на всички въпроси и критики, свързани с реализацията на идеята и да представи проекта си.

„Блок в езерото“ представлява плаваща къщичка за патици, оформена по подобие на една от панелните сгради в квартала. Проектът ще позволи на посетителите на парка да се вгледат със самоирония в себе си, своя живот и имот, и междувременно ще предложи подслон на полудивите патици в района, обосновава се авторът. Фасадата на макета ще представи в детайли блока – модификациите на отделните апартаменти, зазидани и остъклени балкони, разноцветната изолация, кръпки, мазилки, дори пране…

Това възмути част от жителите на района, които изтъкнаха различни аргументи – от съмнения за естетическите качества на предложената творба до желание средствата, отделени за реализацията ѝ, да се оползотворят за по-належащи цели, като например саниране на училище в близост или дори саниране на самия блок.

„Блок в езерото“ все още няма одобрение да бъде инсталиран в езерото, на срещата на 10 март ще се разглежда единствено предложението на Комисията за творческа оценка. Реализацията на проекта тепърва да се обсъжда в комисии на Столичния общински съвет и само при положително становище и одобрение с гласуване от СОС може да се експонира в езерото, уточнява Лорита Радева от общинската администрация на район „Искър“.

Представянето на номинирания проект се провежда по искане на Радева и на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков във връзка с въпросите, които гражданите от квартала поставят по повод характеристиките и избраното място за експонирането му, отбелязват от районната администрация.

„Блок в езерото“ ще струва 16 хил. лева и при положителна оценка от СОС авторът може да го предаде в завършен вид още през май, става ясно от публикуваната документация.

Художествената инсталация, която предизвика ожесточени дискусии и не се хареса на голяма част от жителите на района, се осъществява по програма „Навън“ на Столична община, затова на срещата днес ще присъстват представители на Столичния общински съвет, на дирекция „Култура“ към Столична община и на районна администрация „Искър“.

Вижте още: ДА ПОСЕДНЕМ ВЪРХУ МИНАЛОТО – ТАМ, КЪДЕТО БЕШЕ МАВЗОЛЕЯТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах