Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спорове в Украйна мемориален комплекс да не се превърне в „Холокост Дисниленд“

Издигат църква, джамия и синагога в местността Бабий Яр, където се случва едно от най-големите масови зверства на нацизма

Проломът, в който намират смъртта си над 100 хил. души. Снимка: Manuel Herz Architekten - Спорове в Украйна мемориален комплекс да не се превърне в „Холокост Дисниленд“

Проломът, в който намират смъртта си над 100 хил. души. Снимка: Manuel Herz Architekten

Бабий Яр в Украйна – местността, на която е извършено едно от най-ужасяващите масови убийства на евреи, ще се превърне в голям мемориален комплекс в памет на жертвите от Холокоста. В следващите няколко години фондацията, която управлява мемориала, ще открие синагога, църква и джамия, научен център и два музея, които да почетат не само престъпленията в Бабий Яр, но и геноцидите на други места в Европа, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Проектът провокира разгорещени спорове и оставки. 

Плановете за мемориалния комплекс бяха обявени на 27 януари, Международен ден в памет на жертвите от Холокоста. В украинския пролом са разстреляни между 100 хил. и 150 хил. жертви на нацизма – евреи, украински националисти, роми, психически болни… Комплексът от сгради ще замени първоначалната идея в Бабий Яр да се построи един голям музей, казва Робърт Ян ван Пелт, професор в Университет на Ватерло, Канада, председател на инициативната група за музей в Аушвиц и член на архитектурния борд за украинската местност. Първоначалната концепция била да се издигне голям музей по подобие на Музея за история на полските евреи във Варшава.

„По много причини това изглеждаше погрешно и в последните години фондацията премисля плановете си из основи – коментира Ван Пелт. – Няколко по-малки проекта ще се случат в рамките на няколко години – 10, 15 или 20, като не искаме да вдигаме огромен шум. Това ще ни позволи да работим по-експериментално. Един от принципите, който бе съгласуван в борда на архитектите, е, че искаме наистина да се внедрим в местността, без да я разкопаваме и без да строим сграда.“

През 2021 г. ще бъде открита първата сграда от комплекса – синагога, по проект на Мануел Херц, която „леко“ ще бъде разположена в местността, наричана „най-големия масов гроб в Европа“.

Вътрешността на синагогата, която ще бъде открита за посещения по-късно през 2021 г. Снимка: Manuel Herz Architekten

„След 1945 г. съветският режим има интерес да покрие историята на Холокоста в Съветския съюз като еврейска трагедия. Те винаги са твърдели, че убийството на евреите е просто убийство на съветски граждани. Затова и съветските власти въобще не са искали да се занимават с тази местност“, казва още Ван Пелт.

Но тъкмо „експерименталният“ характер поляризира украинското общество, пише „Артнет“. Проектът е на стойност над 100 млн. долара и негов ръководител е противоречивият режисьор Иля Хржановски, познат с ексцентричния си проект „Дау“. Мултимедийният проект, който пресъздава с точност духа в Съветска Русия, се снима 15 години.

Вижте още: АКО КОМУНИЗМЪТ БЕ ПРОБВАН ПЪРВО НА КИНО

В екипа му с консултанти е и пърформанс артистката Марина Абрамович.

Плановете бяха радушно посрещнати от президента на страната Владимир Зеленски, но противоречиво приети от мнозина, тъкмо заради участието на Хржановски. Куратор определя намеренията му като „Холокост Дисниленд“, преди да напусне инициативния комитет.

Миналата пролет главният историк на проекта Карел Беркоф също се оттегли от начинанието, протест срещу плановете на режисьора да подложи посетителите на музея на „психометрични алгоритми“ и експерименти, „в които посетителите ще се въплътят в ролята на жертви, съучастници, нацисти или военнопленници, принудени да горят труповете на застреляните“.

„В настоящето има твърде много хора, които не са запознати с историята на това място – казва Хржановски пред „Times of Israel“. – Ако посетите Бабий Яр днес, ще видите семейства на отдих, като че ли това е обикновен парк.“

За да разпредели правилно ролите, Хржановски планира посетителите да попълват дълъг въпросник, да бъдат подложени на психологически тестове и да предоставят достъп до социалните си мрежи. Преживяването ще бъде „интерактивно, базирано на ролевата игра“, а посредством шлем за виртуална реалност всеки посетител ще може да съпреживее събитията от Холокоста, пише онлайн вестник „Източна правда“.

Идеите на Хржановски доведоха до още няколко оставки, сред които на изпълнителния и генералния директор на фондацията.

Няма потвърждение дали тези елементи са запазени в новия проект, обявен на 27 януари.

Самият Хржановски твърди, че описанието на проекта в пресата е неточно.

„Не съм планирал и не планирам за в бъдеще нищо, което да наподобява развлекателния парк на „Дисниленд“ на мястото на трагедията. Намирам това за клевета“, коментира той пред сайта „Дейли Бийст“.

През май над 80 украински академици, творци и историци се подписаха под отворено писмо, в което настояват за оттеглянето на Хржановски от проекта.

През септември 2021 г. се навършват 80 години от разстрела на 33 771 евреи, убити за два дни през 1941 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС