Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спорт и музика. Украинец свири с 19,5 ноти в секунда

Любомир Мелник твърди, че създава гоблен на звука

Любомир Мелник изпада в нирвана, свирейки с такава скорост. - Спорт и музика. Украинец свири с 19,5 ноти в секунда

Любомир Мелник изпада в нирвана, свирейки с такава скорост.

Композитор претендира, че свири най-бързо на пиано в света и твърди, че звънтящите клавиши от слонова кост са нирвана за човешкото слух. Той е украинец, името му е Любомир Мелник и свири с 19,5 ноти в секунда. Методът е наречен от него „непрекъсната музика“.

„Пианистът по време на концерт е като перка на самолет, а при непрекъснатата музика изпълнителят е като реактивен самолетен двигател“, казва 65-годишният иноватор в интервю за АФП в навечерието на първата си поява в Токио.

Мелник, който живее в Канада, е пионер в скоростно изпълнената музика, техниката му е основана на мълниеносно изстреляни ноти, които по думите му създават „гоблен на звука“.

„Нищо ново не се е случило в света на пианото вече 300 години, нищо от 1650 г. насам“, – казва той. – Каквото правеше Скарлати, Рахманинов и Прокофиев, 300 години все още правим. Сега, най-накрая, се случи нещо ново с този инструмент. Мисълта обаче, че може да съм първият, но и последният, който го прави, е ужасна.“

Мелник твърди, че по време на изпълнение има чувството, че пръстите му изчезват: „Всичко, което чувам и преживявам, е реалната музика, звука, пианото. Умът ми е като на състезание и аз просто летя в този пейзаж. Това е отвъд усещането за нирвана.“

Музикантът обяснява, че свири средно по 19,5 ноти с всяка ръка поотделно в секунда. Но казва, че за човешкото ухо е невъзможно да чуе и разпознае всички изсвирени тонове. Естествената скорост, с която обикновено свири един пианист, е между 13 и 14 ноти в секунда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg