Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спряха детска книжка за Джордж Вашингтон и неговите щастливи роби

Разказва за усмихнатия готвач Херкулес, горд да изпече торта за американския президент

„Торта за Джордж Вашингтон“ излезе на 5 януари и бе посрещната в онлайн книжарницата „Амазон“ с поредица от читателски коментари като „отвратително неточна“. - Спряха детска книжка за Джордж Вашингтон и неговите щастливи роби

„Торта за Джордж Вашингтон“ излезе на 5 януари и бе посрещната в онлайн книжарницата „Амазон“ с поредица от читателски коментари като „отвратително неточна“.

Детска книжка с картинка за Джордж Вашингтон и робите му е била изтеглена от издателите си от „Сколастик“. „Торта за Джордж Вашингтон“ разказва историята на роб на американския президент, готвачът Херкулес, и неговата дъщеря.

Покрай книжката се появиха множество критики заради изображения на усмихващи се роби – описани като „силно проблематични“, предава Би Би Си. В изявление от издателството поясниха, че без повече исторически контекст книгата „може да създаде фалшиво усещане за реалния живот на робите“.

„Торта за Джордж Вашингтон“ излезе на 5 януари и бе посрещната в онлайн книжарницата „Амазон“ с поредица от читателски оценки от само 1 звезда и коментари като „отвратително неточна“.

„Не мога да повярвам, че хора хвалят детска история, която показва щастливи и радостни роби“, пише друг потребител.

Описанието на книжката от издателите гласи:

„Всеки се вълнува от рождения ден на президента! Особено служителите на Джордж Вашингтон, които сноват из кухнята в приготовления за големия празник. О, а колко Джордж Вашингтон обича тортата си! И как зависи от Херкулес, главния му готвач, да му я приготви. Робът Херкулес е много горд да я изпече!“

Авторът Рамин Ганешрам и илюстраторката Ванеса Брентли-Нютън са добавили пояснителни бележки под линия за историческия контекст, но получиха критики, че нищо от него не е включено в цялостния текст.

Специализираното издание „Къркъс“ коментира, че децата може да бъдат оставени с „крайно непълно разбиране за робството“, ако родителите не им четат и допълнителните материали.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg