POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спяща черна дупка забелязана близо до Млечния път

Тя е девет пъти по-масивна от Слънцето, но не взаимодейства с околностите

Артистична визуализация на спящата черна дупка и небесния ѝ спътник син гигант. Снимка: Европейска южна обсерватория - Спяща черна дупка забелязана близо до Млечния път

Артистична визуализация на спящата черна дупка и небесния ѝ спътник син гигант. Снимка: Европейска южна обсерватория

Черна дупка бе забелязана от астрономите в галактика точно до Млечния път, съобщиха учени от Европейската южна обсерватория. Родната ни галактика обаче е извън опасност, успокояват те, тъй като черната дупка е „спяща“ – подобни се наблюдават след умирането на масивни звезди. Спящите дупки се забелязват трудно, те не взаимодействат много с околностите си и не излъчват високи нива на радиация, отбелязват учените в изследването си, публикувано за пръв път в „Nature Astronomy“.

Обозначена като VFTS 243, черната дупка има маса поне девет пъти по-голяма от тази на Слънцето и обикаля в орбита около син гигант, 25 пъти по-тежък от нашето Слънце. Спящите черни дупки не са необичаен космически феномен, но подобна „никога преди не е била категорично засичана извън нашата галактика“, казва екипът от американски и европейски астрономи, работили по проучването.

„Изумително е, че познаваме едва няколко спящи черни дупки, особено предвид факта, че се възприемат като обичайни от астрономите“, коментира Пабло Марчант, един от авторите на изследването.

Спящите черни дупки не могат да бъдат наблюдавани директно, но за да я намерят, астрономите са проучили 1000 големи звезди (всяка с маса поне осем пъти по-голяма от Слънцето) в мъглявината Тарантула в Голям Магеланов облак, галактика в близост до Млечния път. Първо изследователите идентифицират звездите, част от бинарни системи – звезди, движещи се около космически спътник. След това продължават с бинарни системи, в които спътникът не се вижда и след внимателен анализ става ясно, че VFTS 243 е спяща черна дупка, обясняват учените процеса си на работа.

„Забелязахме звезда около 25 пъти по-тежка от Слънцето, движеща се периодично (на всеки 10 дни) около нещо „невидимо“, което не можехме да открием в данните, с които разполагахме – обяснява Томер Шенар, друг от авторите на изследването. – Анализите показаха, че това „нещо“ трябва да бъде поне девет пъти по-тежко от нашето Слънце. Основата част от анализите се състоеше от процес на елиминация: какво може да е девет пъти по-масивно от Слънцето и същевременно да не излъчва никаква светлина? Черната дупка бе единствената възможност, с която останахме (това или дебело невидимо извънземно)“.

Спящата черна дупка е доказана след шест години наблюдения с Fibre Large Array Multi Element Spectrograph (FLAMES) в чилийската обсерватория „Very Large Telescope“.

С черни дупки – спящи или не, се занимават около 40 от астрономите, участващи в изследването. В сферата си те са известни като „полиция за черни дупки“. Повече от 10 от откритията им в последните десет години са били оспорени от техни колеги, отбелязва Си Ен Ен, но това не е „фалшива тревога“, уверени са авторите на изследването.

„Знаем предизвикателствата, но направихме всичко по силите си, за да елиминираме всички други опции – допълва Шенар. – В науката човек е прав, докато друг не го опровергае. Не мога да съм сигурен, че това никога няма да се случи, знам само, че никой от нас не намира пропуски в анализа.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg