Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Срамът остава

Цветя пред една от паметните плочи на загиналите български воини във Втората световна война

Ден след 9 май 2018 г. Горе: паметната плоча в парка „Заимов“, долу: фрагмент от Паметника на Съветската армия. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Срамът остава

Ден след 9 май 2018 г. Горе: паметната плоча в парка „Заимов“, долу: фрагмент от Паметника на Съветската армия. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Текстът „Срам в Деня на Европа и Победата“ предизвика многобройни коментари на стената на „Площад Славейков“ във Фейсбук. В един от тях вчера, късно следобед, Иво Христов, началник на кабинета на президента Радев, ни уведоми:

„Имаше поднасяне на венци в Заимовата градина. Днес“.

Днес, ден по-късно, минахме през парка, за да видим кой се е сетил да поднесе почитта си пред малкия монумент, който вчера не проверихме. Единият венец, надписан: „На воините, загинали за свободата на отечеството“, е от „Общобългарски комитет „Васил Левски“, вторият – от РС на БСП-Оборище.

Пред паметната плоча с имената на българи, загинали в „Отечествената война“, както у нас (по руски образец) бе наречена последната фаза на Втората световна война 1944-45, имаше и три букета. Един от Явор Нотев, зам.-председател на Народното събрание, другият – от Посолството на Русия, а третият – анонимен.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Карамфили под една от скулптурните групи, изобразяващи посрещането на съветските войници в България. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Чудесно е, че гореизброените са се сетили да оставят цветя и пред паметник на български войници и офицери, загинали във войната срещу нацистка Германия. Срамно е колко много други организации, институции, партии и „патриоти“ не са се сетили. Два венеца и три букета пред поне една от паметните плочи са по-добре от нищо, но не стигат за измиването на срама.

Паметна плоча в памет на българските войници, загинали в Отечествената война 1944-1945, в Такевата градинка на ул. „Солунска“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вижте още: СРАМ В ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ПОБЕДАТА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3