Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Средиземно море с около 3 760 тона пластмаса във водите си

Отпадъците са струпани по плажовете и на морското дъно, носят се във водата и се превръщат в част от диетата на морските обитатели

Красотата на Средиземноморието успява да засенчи грозната истина за огромните количества пластмаса във водите и по плажовете му. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Средиземно море с около 3 760 тона пластмаса във водите си

Красотата на Средиземноморието успява да засенчи грозната истина за огромните количества пластмаса във водите и по плажовете му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Средиземно море е средище на около 3 760 тона пластмасови отпадъци, сочи ново гръцко проучване. Пластмасата се валя на морското дъно и по плажовете, плава във водата и се трупа в телата на морските обитатели.

Проучването е на Гръцкия център за морски изследвания (HCMR), ръководено от д-р Костас Циарас. Публикувано е в специализираното списание „Frontiers in Marine Science“ и описва подробно метода, по който се изчислява с приблизителна точност количеството отпадъци, попадащи в Средиземно море.

Проблемът с пластмасата в океаните съществува отдавна и се задълбочава с всяка изминала година – само през 2019 г. човечеството е произвело 368 млн. тона пластмаса. Голяма част от нея ще завърши жизнения си цикъл като отпадък в океаните и моретата – според различни проучвания, в световните океани вече е събрана около 250 хил. тона пластмаса.

За замърсяването на Средиземно море допринасят фактори като риболова, корабоплаването, туризма, гъсто населените зони около плажовете. Междувременно морето е богато на биологично разнообразие, а това притеснява специалистите, тъй като замърсяването с пластмаса влияе включително на качеството на морската храна, която се изнася от региона.

В Гърция изчисляват, че всяка година Средиземно море поглъща около 17 600 тона пластмаса, от които 3 760 тона в момента се намират във водите му. Изчислено е, че от общото замърсяване с пластмаса 84% се озовават на плажовете, а останалите 16% потъват във водата и в крайна сметка се отлагат по дъното.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах