Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Средновековен меч носи скрито послание, търсят някой да го разчете

Опитайте и вие, надписът на острието гласи: NDXOXCHWDRGHDXORVI

Мечът е намерен на дъното на река Уитъм в Линкълншир (западната част на Великобритания) през 1825 г. Установено е, че е изработен през ХІІІ в.  - Средновековен меч носи скрито послание, търсят някой да го разчете

Мечът е намерен на дъното на река Уитъм в Линкълншир (западната част на Великобритания) през 1825 г. Установено е, че е изработен през ХІІІ в.

200-годишна мистерия крие меч от студенокована стомана, който тежи 1,2 кг и е с дължина 96 см. Британската библиотека получава средновековното оръжие със странен надпис през 1825 г. и от тогава текат опитите за разчитането му, засега безуспешно. Затова Библиотеката изложи оръжието в една от залите си, за да могат всички да го разгледат и да се опитат да разкрият значението на надписа.

Загадъчното послание е от 18 букви, поставено е от едната страна на острието и гласи: NDXOXCHWDRGHDXORVI.

Произходът

Мечът е намерен на дъното на река Уитъм в Линкълншир (западната част на Великобритания) през 1825 г. Установено е, че е изработен през ХІІІ в. – затова се предполага, че е бил използван от средновековен рицар. Според куратора Джулиън Харисън този вид мечове са използвали средновековните рицари и бароните в епохата на Магна харта – великата харта на свободите, подписана от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г. (С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право.)

Националната библиотека посочва в сайта си, че мечът най-вероятно е бил използван в битки. „Силен удар с това оръжие може да разцепи човешка глава”, гласи обяснение в сайта на Библиотеката. Вероятно е бил произведен в Германия, но няма достоверни данни за това.

Теориите

В една от теориите за значението на надписа се твърди, че буквите са написани на средновековен уелски език и биха могли да са част от девиза на собственика му. Вероятно са показвали готовността за битка на рицаря.

Други експерти като Ан Робърсън считат, че знаците отговарят на първата буква от името на собственика му.
Възможна хипотеза е и, че надписът е от религиозно естество, възхвалява Господ и може да е бил хвърлен във водите на реката от подобни съображения.

Холандски ерудит пък излага тезата, че този меч би могъл да има връзка с мечове с подобни характеристики, открити в Берлин. Изтъква обаче, че не е задължително надписът непременно да означава нещо:

„Саксонските мечове обикновено имат букви, които нищо не означават, защото онези, които са ги правели, са били неграмотни”. А може и да е името на собственика на меча.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg