VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Среща, която чакахме 40 години

Брайън Мей и Кери Елис подгряха публиката за концерта на „Куийн“ през юни

Брайън Мей с поздрав към публиката, изправена на крака. Снимки: Авторът - Среща, която чакахме 40 години

Брайън Мей с поздрав към публиката, изправена на крака. Снимки: Авторът

Какво могат да направят заедно легендарен рок китарист и доскоро неизвестна (поне у нас) певица от света на мюзикъла? Много, както научихме снощи около 3000 души в НДК. Особено когато тя е била сред оригиналните изпълнители в мюзикъла по песни на „Куийн“ We Will Rock You, а той е основателят на „Куийн“.

Кери Елис и Брайън Мей излязоха на сцената в зала 1 сред няколко големи свещи, в 8 часа и 20 минути – и двамата в черно, но той с бели маратонки и посивяла коса. Българската публика в тази зала обикновено се изправя от седалките си към края на концертите, но този път всички станаха на крака още с появата на Брайън Мей. Все пак това е среща, която доста фенове чакат 40 години.

Кери Елис с Брайън Мей

Кери Елис с Брайън Мей

Шоуто започна с италианска песен от началото на 60-те години, влязла в англоезичния репертоар чрез продуцираната от Джордж Мартин версия на Шърли Беси още през 1963 г. Кери Елис обаче промени финалните думи в парчето и вместо I love you, завърши на български с „Обичам ви“.

След това към двамата на сцената се присъедини и кийбордистът Джеф Лийч. А Брайън припомни, че освен китарист, е и певец и в няколко от изпълненията сподели вокалите с Кери Елис.

Брайън Мей се включи и с глас в някои от песните.

Брайън Мей се включи и с вокали в някои от песните.

Прозвучаха парчета от съвместния им албум, хитове на „Канзас“, Барбра Страйсънд, Елвис, „Бийтълс“ – с особено добро изпълнение на Something – и, разбира се, най-много на самите „Куийн“. По покана на Мей публиката се включи като хор първо в Somebody To Love, а след това и във великолепно изпълнение на Love Of My Life, което Брайън започна сам.

Друг много вълнуващ момент бе акустична версия  на Life Is Real – изповедна песен на Фреди, посветена на Джон Ленън след убийството му през 1980 г. И естествено (отново в акустичен вариант) Who Wants To Live Forever.

На фона на друга легенда от „Куийн“ – Фреди Меркюри.

На фона на друга легенда от „Куийн“ – Фреди Меркюри.

Брайън смени поне десет китари и (за щастие) някои от тях бяха електрически. С една от тях той представи близо десетминутна солова версия на Last Horizon. А финалът бе композиран изцяло от песни на „Куийн“ – No One But You, We Will Rock You и Crazy Little Thing Called Love.

Като изключим прекалено силния дрънчащ звук на акустичната китара в 2-3 от парчетата, Мей и Елис успяха да покорят залата с магията на музиката, докараха сълзи в очите на доста фенове и ни накараха да очакваме още по-нетърпеливо концерта на „Куийн“ на 23 юни на стадион „Георги Аспарухов“.

Брайън Мей с бяла роза от публиката във финалната част на концерта

Брайън Мей с бяла роза от публиката във финалната част на концерта

briankerry_25723682382_o

briankerry_25749292341_o

may--ellis_25723339462_o

may--ellis_25723342562_o

may--ellis_25748625511_o

may--ellis_25818227166_o

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС