Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Пристига Ханс-Оке Лиля, създател на един от най-посещаваните сайтове за Краля на ужаса

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив - Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив

Ако трябва да посочим един човек, който наистина разбира, познава и експлоатира ужаса в най-чистия му литературен вид, несъмнено това ще е Стивън Кинг. Но ако той е Кралят, то Ханс-Оке Лиля е неговият първи пълномощен министър на пропагандата и съобщенията и личен хроникьор – и той е в България, за среща с фенове на Краля и ужаса.

Лиля и почителите на Кинг ще се съберат на 6 януари от 11 ч. в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ за най-голямата среща на българските почитатели на Краля през последното десетилетие. Поводът е представянето на вдъхновената от Кинг антология „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“), чийто съставител е Ханс-Оке Лиля.

Шведският блогър създава сайта си „Библиотеката на Лиля“ през 1996 г., когато е на 26 години – и днес той е един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, а сборникът е издаден по повод неговата 20-годишнина.

Ужасът в творчеството на Кинг е най-разнообразен: от свръхестествен, битов, реалистичен, психологически… Точно същото разнообразие предлагат и 13-те автори на дузината разкази (един от тях е дело на творчески тандем) в „Сияние в мрака“. Всяка история е свързана по един и или друг начин със Стивън Кинг, а първият разказ – неговият, „Синият компресор“ – е публикуван единствено през 1971 г. в списание, което отдавна не съществува.

Сред авторите в „Сияние в мрака“ са Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всеки разказ има илюстрация от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg