Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Пристига Ханс-Оке Лиля, създател на един от най-посещаваните сайтове за Краля на ужаса

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив - Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив

Ако трябва да посочим един човек, който наистина разбира, познава и експлоатира ужаса в най-чистия му литературен вид, несъмнено това ще е Стивън Кинг. Но ако той е Кралят, то Ханс-Оке Лиля е неговият първи пълномощен министър на пропагандата и съобщенията и личен хроникьор – и той е в България, за среща с фенове на Краля и ужаса.

Лиля и почителите на Кинг ще се съберат на 6 януари от 11 ч. в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ за най-голямата среща на българските почитатели на Краля през последното десетилетие. Поводът е представянето на вдъхновената от Кинг антология „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“), чийто съставител е Ханс-Оке Лиля.

Шведският блогър създава сайта си „Библиотеката на Лиля“ през 1996 г., когато е на 26 години – и днес той е един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, а сборникът е издаден по повод неговата 20-годишнина.

Ужасът в творчеството на Кинг е най-разнообразен: от свръхестествен, битов, реалистичен, психологически… Точно същото разнообразие предлагат и 13-те автори на дузината разкази (един от тях е дело на творчески тандем) в „Сияние в мрака“. Всяка история е свързана по един и или друг начин със Стивън Кинг, а първият разказ – неговият, „Синият компресор“ – е публикуван единствено през 1971 г. в списание, което отдавна не съществува.

Сред авторите в „Сияние в мрака“ са Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всеки разказ има илюстрация от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах