Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Пристига Ханс-Оке Лиля, създател на един от най-посещаваните сайтове за Краля на ужаса

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив - Среща на живо с посланика на Стивън Кинг

Стивън Кинг и Ханс-Оке Лиля (вляво) - Кралят и неговият най-верен поданик. Снимка: Личен архив

Ако трябва да посочим един човек, който наистина разбира, познава и експлоатира ужаса в най-чистия му литературен вид, несъмнено това ще е Стивън Кинг. Но ако той е Кралят, то Ханс-Оке Лиля е неговият първи пълномощен министър на пропагандата и съобщенията и личен хроникьор – и той е в България, за среща с фенове на Краля и ужаса.

Лиля и почителите на Кинг ще се съберат на 6 януари от 11 ч. в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ за най-голямата среща на българските почитатели на Краля през последното десетилетие. Поводът е представянето на вдъхновената от Кинг антология „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“), чийто съставител е Ханс-Оке Лиля.

Шведският блогър създава сайта си „Библиотеката на Лиля“ през 1996 г., когато е на 26 години – и днес той е един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, а сборникът е издаден по повод неговата 20-годишнина.

Ужасът в творчеството на Кинг е най-разнообразен: от свръхестествен, битов, реалистичен, психологически… Точно същото разнообразие предлагат и 13-те автори на дузината разкази (един от тях е дело на творчески тандем) в „Сияние в мрака“. Всяка история е свързана по един и или друг начин със Стивън Кинг, а първият разказ – неговият, „Синият компресор“ – е публикуван единствено през 1971 г. в списание, което отдавна не съществува.

Сред авторите в „Сияние в мрака“ са Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всеки разказ има илюстрация от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg