Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една ромка с диплома от НАТФИЗ пред премиера

Среща с двама щастливи и образовани роми в театъра

В „Цигански колела” актрисата Наталия Цекова представя истории и музика от ромския фолклор. - Една ромка с диплома от НАТФИЗ пред премиера

В „Цигански колела” актрисата Наталия Цекова представя истории и музика от ромския фолклор.

Срещали ли сте щастливи цигани? 49 години след фурора на югославския режисьор Александър Петрович с филма му „Срещал съм и щастливи цигани”, двама млади и образовани роми канят на спектакъла си „Цигански колела”. Премиерата е в неделя вечер, в Центъра за сценични изкуства I am studio в София. 

Наталия Цекова е една от малкото актриси от тази общност с диплома от НАТФИЗ, а акордеонистът Кирил Петров е студент последна година в Държавната музикална академия. Амбицията им е да създадат представление, което докосва душата с омагьосващи истории и музика от ромския фолклор. Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов, заедно със Здрава Каменова той е и автор на текстовете, върху чиято основа се изгражда спектакълът.

„Цигански колела” засега е първата постановка, вдъхновена от ромската култура и създателите й се надяват да срещнат съмишленици в разбиването на негативните клишета за ромите.

„За мен е важно чрез това представление да си припомним, че образът на ромите е бил и е романтичен – тези хора имат своя фолклор, своите песни, и те ще прозвучат в спектакъла. Циганите не са само това, което виждаме по улицата – с каруците, мръсни хора, които не си плащат тока и водата”, казва Наталия Цекова, която е студентка на проф. Здравко Митков.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Следващите представления на „Цигански колела“ са на 9, 11, 18 и 27 октомври на 9, 11, 18 и 27 октомври.

natalia3

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах