Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Среща с египетски жрец в центъра на София

Изложба с експонати от Лувъра откриват в Музея за история на столицата

Подобно на повечето египетски служители от такъв ранг в този период, Нахтхорхеб е бил масово възхваляван – паметници в негова чест освен в Лувъра, се съхраняват също в Рим, Лондон, Кайро, Копенхаген. - Среща с египетски жрец в центъра на София

Подобно на повечето египетски служители от такъв ранг в този период, Нахтхорхеб е бил масово възхваляван – паметници в негова чест освен в Лувъра, се съхраняват също в Рим, Лондон, Кайро, Копенхаген.

Близка среща с древноегипетски жреци, пристигащи директно от Лувъра, предстои за жителите и гостите на столицата от 23 юли до 12 септември в Музея за история на София. 22 експоната от колекциите на един от най-престижните музеи в света идват у нас, за да покажат историята на жреческата институция в древен Египет от около I хилядолетие пр. Хр.

Най-забележителният от артефактите е 700-килограмова гранитна статуя, висока около 1,5 метра, на Нахтхорхеб – високопоставен сановник от 26-ата египетска династия (664-525 г. пр. Хр.). Подобно на повечето египетски служители от такъв ранг в този период, Нахтхорхеб е бил масово възхваляван – паметници в негова чест днес се пазят освен в Лувъра, също в Рим, Лондон, Кайро и Копенхаген.

Жрецът живее по време на управлението на Псаметих (595 – 589 г. пр. Хр.) в години, когато Египет най-сетне е управляван от свои владетели – след господството на судански и нубийски владетели (25-ата династия) и след жестоката инвазия на асирийците през 666 г. пр. Хр.

Статуята, която идва в София, е ярък пример за простотата, препочитана в този период.

Статуята, която ще бъде показана в София, е ярък пример за простотата, предпочитана в периода, в който е изработена.

В полето на изкуството статуята препраща към величието и простотата на периода. Паметникът, по-едър от реалната височина на сановника, е в съответствие с тази традиция. Мъжествената хубост на жреца е изразена с простотата на формата, а фокусът на вниманието е поставен върху торса – единствената част от фигурата, изобразена с реализъм. За разлика от него гладката прическа например се слива в челото и гърба, а килтът стои само над коленете.

Сред любопитните експонати в изложбата са още оброчна стела на царския писар Неферхотеп, статуя на царския писар Ха, корони, писарски палитри…

Изложбата „Среща с египетски жрец“, организирана от Столична община, благодарение на Лувъра и със съдействието на Министерствата на културата на България и Франция, както и Френския институт у нас, ще бъде открита на 23 юли от 17 ч.

Същата вечер в музея проф. Сергей Игнатов, директор на Българския институт по египтология към Нов български университет, ще изнесе лекция на тема „Представата за света в Древен Египет“. Входът е свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg