Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Среща“ със Светлин Русев 1 г. след смъртта му

Столичната галерия „Арте“ представя в изложба живопис и рисунки на художника

Галерия „Арте“ организира изложба с произведения на Светлин Русев с идеята да бъде почетен като творец, учител и приятел.  - „Среща“ със Светлин Русев 1 г. след смъртта му

Галерия „Арте“ организира изложба с произведения на Светлин Русев с идеята да бъде почетен като творец, учител и приятел. 

Година след смъртта на Светлин Русев, столичната галерия „Арте“ открива изложба с негови картини, озаглавена „Срещи със Светлин“. Експозицията включва живопис и рисунки, има ретроспективен характер. Идеята на организаторите е да го почетат като творец, учител и приятел. 

„През годините имахме честта да организираме изключителни негови изложби – за нас това беше щастливо докосване до професионализма и най-високите стандарти в изкуството – посочват в информация до медиите от галерия „Арте“. – Днес, когато той не е до нас, е трудно и отговорно да представяме творчеството му, но го правим с респект към паметта на човека и художника Светлин Русев. Ученици и приятели, колекционери и съмишленици – всички ние съхраняваме спомена за будната му личност. Колкото отричан, толкова и обичан, негова кауза бе духовното и проявлението на духа в изкуството. Работоспособността му беше заразителна, а думите му се диктуваха от просветителска страст.“

Художникът си отиде неочаквано на 26 май 2018-а. Смъртта му предизвика смут и напрежение в родните арт среди, след като той ръководеше процесите в българското изобразително изкуство в продължение на повече от 40 години.

„Той вярваше, че духовният живот е развитие и че тези процеси протичат извън времето и пространството, каквито ние ги познаваме, че изкуството е същинското спасение за тези, които виждат и чувстват със сърцето си – казва Гергана Борисова от „Арте“. – Срещата с неговото творчество тук и сега е именно, за да докаже това. Защото всеки е преживял посвоему както личността на Светлин Русев, така и произведенията му, вижданията му за изкуството, и те не са оставили никого равнодушен.“

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

От галерията цитират Светлин Русев от изложението му към изложбата му „Моление“ от 2008-а:

„Иска ми се да вярвам, че не сме изгубили памет за своите Учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава… И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, изгубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат Учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разбират правилата на живота“.

„Срещите“ със Светлин Русев са насрочени за 22 май. Изложбата може да бъде разгледана до 8 юни.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах