VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Среща“ със Светлин Русев 1 г. след смъртта му

Столичната галерия „Арте“ представя в изложба живопис и рисунки на художника

Галерия „Арте“ организира изложба с произведения на Светлин Русев с идеята да бъде почетен като творец, учител и приятел.  - „Среща“ със Светлин Русев 1 г. след смъртта му

Галерия „Арте“ организира изложба с произведения на Светлин Русев с идеята да бъде почетен като творец, учител и приятел. 

Година след смъртта на Светлин Русев, столичната галерия „Арте“ открива изложба с негови картини, озаглавена „Срещи със Светлин“. Експозицията включва живопис и рисунки, има ретроспективен характер. Идеята на организаторите е да го почетат като творец, учител и приятел. 

„През годините имахме честта да организираме изключителни негови изложби – за нас това беше щастливо докосване до професионализма и най-високите стандарти в изкуството – посочват в информация до медиите от галерия „Арте“. – Днес, когато той не е до нас, е трудно и отговорно да представяме творчеството му, но го правим с респект към паметта на човека и художника Светлин Русев. Ученици и приятели, колекционери и съмишленици – всички ние съхраняваме спомена за будната му личност. Колкото отричан, толкова и обичан, негова кауза бе духовното и проявлението на духа в изкуството. Работоспособността му беше заразителна, а думите му се диктуваха от просветителска страст.“

Художникът си отиде неочаквано на 26 май 2018-а. Смъртта му предизвика смут и напрежение в родните арт среди, след като той ръководеше процесите в българското изобразително изкуство в продължение на повече от 40 години.

„Той вярваше, че духовният живот е развитие и че тези процеси протичат извън времето и пространството, каквито ние ги познаваме, че изкуството е същинското спасение за тези, които виждат и чувстват със сърцето си – казва Гергана Борисова от „Арте“. – Срещата с неговото творчество тук и сега е именно, за да докаже това. Защото всеки е преживял посвоему както личността на Светлин Русев, така и произведенията му, вижданията му за изкуството, и те не са оставили никого равнодушен.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

От галерията цитират Светлин Русев от изложението му към изложбата му „Моление“ от 2008-а:

„Иска ми се да вярвам, че не сме изгубили памет за своите Учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава… И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, изгубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне – отново се завръщат Учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разбират правилата на живота“.

„Срещите“ със Светлин Русев са насрочени за 22 май. Изложбата може да бъде разгледана до 8 юни.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg