Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Среща в най-ниската част на небето

Аксиния Михайлова, първият поет на месеца на Столична библиотека, разговаря с читатели в сряда

През 2015 г. Аксиния Михайлова получи за своята „Небе за изгубване“, създадена изцяло на френски, наградата „Гийом Аполинер“, наричана и „Гонкур за поезия“. - Среща в най-ниската част на небето

През 2015 г. Аксиния Михайлова получи за своята „Небе за изгубване“, създадена изцяло на френски, наградата „Гийом Аполинер“, наричана и „Гонкур за поезия“.

Има български поети, които се радват на заслужено внимание в чужбина, но като че не са достатъчно популярни у нас. Аксиния Михайлова е една от тях – единствената българка, печелила френската награда за поезия „Гийом Аполинер“. Тя ще бъде и първият участник в новата инициатива на Столична библиотека – „Поет на месеца“. Разговорът с нея, една среща в най-ниската част от небето (по името на една от стихосбирките ѝ), е от 18,30 часа на 19 октомври (сряда) в клуба на библиотеката, а през целия месец авторските ѝ книги и преводите ѝ на френска, литовска и латвийска поезия са изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване“.

На четенето в сряда Михайлова ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова. Самата поетеса ще чете свои стихове, а организаторите се надяват събитието да прерасне в дискусия. Входът е свободен, а читателите ще могат да получат и автографи.

Аксиния Михайлова е автор на 6 поетични книги на български език: „Тревите на съня“ (1994), „Луна в празен вагон“ (2004), „Три сезона“ (2005), „Най-ниската част на небето“ (2008), номинирана за националните литературни награди „Иван Николов“ и „Христо Фотев“, „Разкопчаване на тялото“ (2011), номинирана за наградата „Иван Николов“ и удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г., „Смяна на огледалата“ (2015), удостоена с националната награда „Иван Николов“.

През 2015 г. тя получи за своята „Небе за изгубване“, създадена изцяло на френски, наградата „Гийом Аполинер“, наричана и „Гонкур за поезия“. Призът е сред най-престижните в света на литературата и се присъжда от 1941 г. насам, а Аксиния Михайлова е първата българка с него.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Има три публикувани книги с избрани стихотворения на словашки, арабски език и италиански език. Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници, антологии и литературни сайтове в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Колумбия, Австралия, Англия, Франция, Белгия, Фландрия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Унгария, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония, Китай.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах