Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Срещата на Слави със студенти в СУ пропадна

По-малко от 600 души са участвали в референдума дали разговорът да се проведе на територията на Алма Матер

От Студентския съвет посочват, че ще окажат подкрепа за реализирането на разговор със Слави Трифонов на неутрална територия. - Срещата на Слави със студенти в СУ пропадна

От Студентския съвет посочват, че ще окажат подкрепа за реализирането на разговор със Слави Трифонов на неутрална територия.

Среща на Слави Трифонов със студенти от Софийския университет все пак няма да има – поне не и на територията на Алма Матер. Това се разбира от резултатите от референдума, проведен от Студентския съвет, става ясно от тяхно съобщение до медиите. Проблемът не е преоблаващият отговор на въпроса да се проведе ли разговорът, а ниската активност – 3%, докато за легитимност на допитването са нужни 13%.

На въпроса „Желаете ли Студентски съвет да организира среща-дискусия със Слави Трифонов по отношение на Референдума със студентите в Университета?“ 373 души (67%) са отговорили с „Да“, а отрицателен вот са дали 186 (33%). Това означава, че избирателната активност (559 от общо 22011 студенти) е твърде ниска – 3 на сто, при обявена предварително долна граница за легитимност 13%.

Заради резултатите Студентският съвет няма да организира срещата със Слави…, но това се отнася само за територията на Университета. От СС посочват, че ще окажат подкрепа за реализирането на подобен разговор на неутрална територия – за да не се пренебрегне „желанието на студентите, които инициираха това събитие, както и тези приблизително 400 човека, които дадоха своето „Да“.

Решението за референдума дойде, след като ректорът проф. Анастас Герджиков отказа визита на шоумена със студенти от Факултета по журналистика. Причина за това бе правилникът на СУ, който забранява политическа дейност във висшето учебно заведение, а целта на визитата на Трифонов и неговата Редколегия е да обсъдят набирането на подписи за референдума, иницииран от телевизионното шоу.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте и пълния текст на съобщението на Студентския съвет към СУ „Св. Климент Охридски“:

Уважаеми колеги,

След проведения университетски рефередум по повод организирането на среща на студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ с г-н Станислав Трифонов и неговите колеги от „Шоуто на Слави“, резултатите са известни и волята на студентите е ясна. С „Да“ на въпроса „Желаете ли Студентски съвет да организира среща-дискусия със Слави Трифонов по отношение на Референдума със студентите в Университета?“ са отговорили 373 (67%) от гласувалите студенти, а с „Не“ – 186 (33%) от тях.

Това показва, че резултатът е в полза на организирането на такава среща. За жалост, избирателната активност е изключително ниска – 559 от 22 011 (регистрирани към 11.01.2016 г.) студенти на СУ „Св. Климент Охридски“ са употребили правото си на глас. Това прави само 3%, а предварително обявената долна граница за легитимност на вота беше 13%. Неактивността на нашите колеги до известна степен се дължи и на факта, че системата, чрез която се провеждаше вотът, беше изключително нестабилна и много от желаещите не успяха да се регистрират и да гласуват в нея.

В този ред на мисли, СС към СУ не може да се ангажира да организира среща между студентите на СУ и екипа на „Шоуто на Слави“ на територията на Университета. От друга страна обаче, ние няма да пренебрегнем желанието на студентите, които инициираха това събитие, както и тези приблизително 400 човека, които дадоха своето „Да“, и ще окажем подкрепата си за реализирането на такава среща, но извън територията на СУ „Св. Климент Охридски“. Студентски съвет към СУ още веднъж поднася извиненията си за проблемите, възникнали пред студентите по време на провеждането на този университетски референдум, и се ангажира да ги отстрани във възможно най-кратък срок с цел недопускането на подобни затруднения.

На посочения e-mail за подаване на сигнали и оплаквания са постъпили 50 писма, които ще бъдат обрабоетни и резултатите ще бъдат прибавени към текущите за по-голяма обективност на вота. СС към СУ благодари на всички студенти, които се включиха във втория университетски референдум, и се надява на по-голяма активност по въпросие, които засягат всички нас – и като студенти, и като граждани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах