Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Срещу измамите – лицензионен режим за организаторите на арт събития

Христо Мутафчиев с призив до служебния министър на културата Рашко Младенов

Актьорите от спектакъла „Човек от Земята“ не знаели, че се продават билети за тяхно представление в Плевен. Снимка: Театър „Възраждане“ - Срещу измамите – лицензионен режим за организаторите на арт събития

Актьорите от спектакъла „Човек от Земята“ не знаели, че се продават билети за тяхно представление в Плевен. Снимка: Театър „Възраждане“

Призив за въвеждане на лицензионен режим за организаторите на събития в културата е отправил Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, до Рашко Младенов, служебен министър на културата, съобщава „24 часа“.

Повод за предложението е мнимият гастрол на столичния театър „Възраждане“ в Плевен, описан от Нова телевизия. Представлението „Човек от Земята“ трябвало да се играе на 21 февруари, десетки зрители си купили билети, но трупата не знаела. Жената, продавала билетите за спектакъла, не била в състояние да върне парите за тях.

Районната прокуратура в Плевен се е самосезирала по случая. Но тъй като организаторите на събития не подлежат на никакъв контрол, Мутафчиев предлага това да става чрез лицензионен режим:

„Да се направи регистър и да се въведат всички регулации за организаторите на събития. Да се фиксира и процентът, който могат да искат те от трупите, да се следи издават ли касови бележки и да си плащат данъците… Такива измамници отблъскват аудиторията – като тръгнат колегите на представления по страната, как ще привличат публика“.

„Площад Славейков“ припомня, че освен в театъра, зрители нерядко стават жертва на измами и в концертния бизнес. Сред нашумелите случаи неотдавна бе несъстоялият се концерт на Лорин Хил в София, чийто организатор бе актьорът Георги Даверов. Около 1000 души си бяха купили билет, когато стана ясно, че събитие няма да има. Даверов обяви, че „поради недостатъчен ресурс всички плащания по отменените концерти на Phat Bride се преустановяват (включително плащанията, насрочени по банков път)“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg