POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Срязаната картина на Банкси вече струва повече

Произведението на анонимния художник се самоунищожи наполовина, след като бе продадено за над 1 милион паунда (видео)

Стопкадър от видеото, публикувано от Банкси  - Срязаната картина на Банкси вече струва повече

Стопкадър от видеото, публикувано от Банкси

Бил ли е Банкси на търга в „Сотбис“ в петък вечерта в Лондон, когато част от неговата картина мина през шредер минути, след като бе продадена за 1,4 млн. паунда (2,22 млн. лв.)? „Момиче с балон“, създадена през 2006 г., бе последното предложение за вечерта. Малко след като отиде при нов купувач, от картината се чу звук, подобен на аларма, тя започна да пада надолу в рамките на картината и когато стигна до половината, се оказа, че е нарязана от шредер.

Предположението, че самият Банкси е дал начало на унищожението ѝ, се засилиха, когато артистът от Бристъл качи видео от случката в личния си профил в Инстаграм, но малко след това го изтри, отбелязва „Арт нюзпейпър“.

Описанието цитираше Пикасо:

„Поривът да унищожиш е също творчески порив“.

„Изглежда бяхме избанксени – пошегува се Алекс Бранчик, шеф на отдела за съвременно изкуство в „Сотбис“. – Той е може би най-великият британски уличен артист и тази вечер видяхме част от неговия гений.“

Надеждата, че Банкси се е появил на аукциона, се подхрани и от присъствието на човек в черно облекло и слънчеви очила, забелязан да бърза край охраната на входа на тръжната къща след инцидента.

„В момента сме заети да търсим какво значи това за картината в аукционен план – добави Бранчик. – Нарязването ѝ сега е част от творбата.“

Той предполага, че това определено ще повиши цената на творбата – все пак не всяка картина, която „Сотбис“ предлага, бива нарязана от своя създател, минути след като е достигнала толкова висока цена. Възможно е унищожената картина да се запази като свидетелство за „вандалска тактика“.

Все още не е ясно как точно се е активирало устройството, унищожило картината. Но Банкси сам разкри, че преди години, когато правил картината, вкарал в необичайно дебелата рамка шредер, в случай, че платното някога отиде на търг.

Джон Брандлър, директор на „Арт галерии Брандлър“, нарече Банкси „най-добрият публичен артист“, а акцията с нарязването определи като „абсолютно брилянтна“.

„Той накара Деймиън Хърст да прилича на аматьор“, каза Брандлър, цитиран от Би Би Си.

„Сотбис“ не успяха да обявят името на купувача, преди картината да се самоунищожи – и още не е ясно дали сделката е валидна.

https://youtu.be/BZ9PAoKvqX8

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС