Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

СССР 2 по олимпийските писти?

Феновете на руските отбори и досега често обличаха фланелките с надпис СССР. Снимка:  Алексей Куденко/РИА „Новости“ - СССР 2 по олимпийските писти?

Феновете на руските отбори и досега често обличаха фланелките с надпис СССР. Снимка: Алексей Куденко/РИА „Новости“

Както е добре известно, Русия бе лишена от правото да изпрати отбор на Зимната олимпиада в Пьонгчанг (9 – 25 февруари) заради систематичната, подкрепена на държавно ниво, употреба на допинг от руснаците през последните години и особено на игрите в Сочи през 2014 г.

През декември изпълнителният комитет към МОК взе решение състезатели от Русия, които не са хващани с допинг и са чисти, ще имат право да участват, независимо дали индивидуално или отборно. Това ще става под наименованието „олимпийски спортист от Русия“ (ОСР). Ще се състезават с екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг – без използване на каквито и да е символи за национална идентификация, включително и цветовете на руския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн, съобщиха официално от МОК.

Написаното изглежда съвсем ясно: „екип, брандиран с олимпийския флаг, без символи на национална идентификация“. Няколко дни по-късно Олимпийският комитет на Русия прие условията. Но ето че след забраната за руска символика, от руска страна започнаха да постъпват креативни предложения.

Например вчера агенция РИА съобщи от Женева, че специална комисия към МОК щяла да реши дали руснаците ще могат да използват на Игрите в Пьонгчанг съветска символика. Кой е пратил такова предложение – не е ясно. Ако това не е поредната фалшива новина, значи руснаците искат екипи със сърп и чук, червени знамена и химна на СССР.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

С химна обаче има известен проблем – музиката на руския е съвсем същата като на съветския, значи няма да може да се изпълнява – освен само като стихотворение. Но те и думите не са много различни – просто Ленин, комунизмът и партията са заменени с Бог, а „съюзът нерушим на свободни републики“ – с „вековен съюз на братски народи“.

С герба на СССР, на който около венеца имаше надписи на езиците на всички 16 републики, също може да има известни затруднения – държави като Литва, Латвия и Естония, да не говорим за Украйна – надали ще се съгласят имената им да красят екипите на руските спортисти. Така, че ще трябва да се мисли за нещо друго.

Един от треньорите на хокеистите заяви, че отборът е готов да носи георгиевски лентички. Двамата му дядовци и едната му баба участвали във войната, така че защо да не си сложел лентичка… От една страна някой чужденец може да се чуди какво общо има победата на разпадналия се (преди четвърт век) СССР над (обединилата се по същото време) Германия – със спорта и Олимпиадата. От друга страна  някой руснак може да чуди как така и другите отбори не са се сетили да излизат на пистите, окичени с лентички, ордени и други знаци на бойната слава на дедите и бабите им.

Впрочем Олимпиадата започва след няма и три седмици, време за шиене на нови екипи не остана. (Е, могат да си купят фланелки с надпис СССР от подлеза на ЦУМ.) Но има и още по-добър вариант за екипите. Руските състезатели биха могли да пристигнат направо във военни униформи, без опознавателни знаци – като „вежливите хора“, или „зелените човечета“ в Крим. (Това би могло да обясни и неочакваното желание на КНДР да се включи в Олимпиадата.) Така до края на състезанията Путин ще може да отрича, че спортистите са руснаци. А защо освен с униформи, състезателите да не си носят и оръжията? Така биха могли по-лесно да си извоюват победата в честна битка – този път без допинг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах