Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Стабат матер“ от Соня Йончева и Перголези (видео)

Българското сопрано запя прочутото произведение в Театър дьо Шанз-Елизе

Соня Йончева е записала „Стабат Матер“ във френския Театър дьо Шанз-Елизе. - „Стабат матер“ от Соня Йончева и Перголези (видео)

Соня Йончева е записала „Стабат Матер“ във френския Театър дьо Шанз-Елизе.

Да преоткрием шедьовър на църковната музика със Соня Йончева. Българското сопрано, заедно с Карин Дийе, запяха „Стабат матер“ на Джовани Перголези във френския Театър дьо Шанз-Елизе.

Видео с част от изпълнението бе публикувано на страницата на „Сони Класикал енд Джаз“ във Фейсбук като част от популяризирането на нов албум – „Перголези: Стабат Матер“.

Средновековната латинска поема от XIII век, разказваща за страданията на Богородица, е вдъхновявала редица композитори да създават музика по нея – Верди, Росини, Дворжак, Палестрина… Перголезе създава своята творба в последните седмици от живота си (през 1736-а), като я пише за сопрано, алт и оркестър.

Впоследствие „Стабат Матер“ се утвърждава и като едно от най-прочутите негови произведения, а първата от дванайсетте части е описана от Жан-Жак Русо като „най-съвършения и трогателен дует, излизал изпод перото на който и да е композитор“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах