Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стачка в Националната галерия в Лондон

Външна фирма поема повечето функции на служителите

Служителите в Националната галерия не допуснаха затварянето й по време на протеста. - Стачка в Националната галерия в Лондон

Служителите в Националната галерия не допуснаха затварянето й по време на протеста.

В стачка излязоха служителите на Националната галерия в Лондон, съобщават английските медии. Демонстрацият започна на 3 февруари с плакати пред сградата и ще продължи пет дни. Причината за гнева им е приватизацията на услугите в института. Почти всичките 250 служители са подкрепили протеста, но галерията ще остане отворена по време на стачката.

Ръководството на галерията назначи външен изпълнител, който ще отговаря за много от административните дейности – например музейният магазин, ресторанта, организацията на групови посещения с екскурзоводи на различни езици, съставяне на работната програма на персонала… Това вероятно означава, че много от служителите ще бъдат съкратени. Галерията ще се занимава само с кураторска, архиварска и научна работа.

„Решението на управата за продажба на услугите в галерията е проява на безотговорност и рискува да навреди на международния престиж на една от най-големите културни институции във Великобритания. Ние ще спрем това”, заявяват от Профсъюза на служителите пред медиите.

„Ако Националната галерия продължи да се развива като публично дружество с ограничени държавни средства, промяната ще бъде от съществено значение за нас, – казва директорът на галерията Никълъс Пени. – Няма вариант, който позволява статуквото да си остане завинаги, промените са неизбежни.”

В отговор на изявлението на Пени от ръководството на Профсъюза съобщиха, че отказват да се съгласят с него. Двете страни преговарят от пет месеца, преди да се стигне до стачката, но не са успели да постигнат споразумение.

Работещите в Националната галерия започнаха стачка още през октомври в опит да си извоюват по-добри заплати. По време на предишния протест някои зали на галерията останаха затворени.

Националната галерия е една от най-притегателните за туристите забележителности в британската столица и е сред най-посещаваните музеи в света. Входът за посетители е свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg