Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стъклен дом в небесата на Лондон

Къщите с 360-градусова панорама ще подмладяват обитателите си

Всеки плосък покрив може да се превърне в луксозен пентхаус. - Стъклен дом в небесата на Лондон

Всеки плосък покрив може да се превърне в луксозен пентхаус.

Прозрачни стъклени домове ще красят в близко бъдеще пейзажа на Лондон. Според архитектите от британската компания Cosy, техните жилища ще намаляват стреса и ще допринасят за по-здрав сън. Повечето слънчева светлина ще подобри циркадния ритъм, регулиран от биологичния часовник и така тялото ще функционира по-добре. Иновативният им проект е наречен Photon Space и в момента очаква инвеститори.

За изграждането на прозрачните къщи с 360-градусова панорама ще се използват най-новите технологии. Стъклата ще са многопластови с висока степен на изолация, за да спират проникването на студа и горещината. През деня или нощта те ще се затъмняват по желание със специална апликация за смартфон. Високотехнологичните стъкла спират 99,9 процента от ултравиолетовата светлина и 85 процента от звуковите вълни.

„Този проект обединява години изследвания, иновации, инженерни и архитектурни постижения, за да осигури нов начин за възстановяване, почивка и подмладяване. В съвременния живот прекарваме много време в затворени помещения, въпреки че е научно доказано колко благотворна за здравето, настроението и продуктивността е светлината“, каза при представянето Чарли Шърман, управляващ директор на проекта Photon Space.

По думите му, за построяването на малка стъклена къща ще са необходими само четири седмици, като дизайнът може да се променя според предпочитанията на клиента. Цената на различните модели, всеки от които е с площ 45 кв. м, в зависимост от лукса ще варира от 210 000 лири до 260 000 лири (от 518 000 до 640 000 лв.). Къщичките ще имат всекидневна, двойна спалня, кухня и баня с тоалетна.

Местоположението на стъклените домове ще е от съществено значение. Оживените места няма да предлагат толкова голямо спокойствие като изолираните кътчета сред природата. В градовете обаче такива къщи могат да се строят върху високи сгради, защото са много леки. Така дори най-обикновените постройки с плоски и достатъчно просторни покриви могат да се превърнат във впечатляващи стъклени пентхауси.

Стъклените къщи на компанията Cosy се вписват добре и в природата.

Стъклените къщи на компанията Cosy се вписват добре и в природата.

Домовете от проекта Photon Space предлагат 360-градусова панорама.

Домовете от проекта Photon Space предлагат 360-градусова панорама.

Стъклените стени могат да се затъмняват с помощта на специално приложение за смартфон.

Стъклените стени могат да се затъмняват с помощта на специално приложение за смартфон.

В зависимост от нивото на предлагания лукс къщите струват от от 518 000 до 640 000 лв.

В зависимост от нивото на предлагания лукс къщите струват от от 518 000 до 640 000 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90