Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стъклена читалня пред Народния

Масово даряване на книги на 24 май

Четенето в Градската градина скоро рязко ще се увеличи. - Стъклена читалня пред Народния

Четенето в Градската градина скоро рязко ще се увеличи.

Софиянците, полегнали с книжки на тревата в градината пред Народния театър, скоро рязко ще се увеличат. На 24 май там ще се проведе първата дарителска акция за бъдещата малка Читалня в изоставения стъклен павилион. Будката най-сетне бе ремонтирана, но най-хубавото е, че ще споделя книги със столичани. Все още няма конкретна дата за официалното откриване, но се очаква то да стане преди края на летния сезон.

В неделя вероятността в района да има гръмотевична буря е висока, но Читалнята ще чакат книгите за бъдещите си читатели. Настроението преди акцията е почти възрожденско, защото инициаторите от „Сдружение за градски читални“ поканиха ценителите на доброто старо четене да дарят томове на библиотечния фонд. Десетки се включиха в каузата след обявяването й във Фейсбук.

Стъкленият павилион - преди ремонта и сега, след превръщането му в Читалня.

Стъкленият павилион – преди ремонта и сега, след превръщането му в Читалня.

„Търсим Вашите любими романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани в последните двадесет години – гласи поканата в социалната мрежа. – Ще се радваме да получим и нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България (все пак Читалнята ще се помещава в новата инфо точка на Столична община).

Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв. м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия. Поради тази причина избрахме да се фокусираме единствено и само върху съвременната литература, с акцент върху българската. Няма да приемаме дарения на нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чиклит и т.н.“

Всеки дарител ще получи сертификат за дарение, а след откриването на Читалнята – своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене в къщи.

В сайта на Читалнята е поместен подробен списък със заглавията, които организаторите се надяват да бъдат дарени.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg