Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сталин като положителен герой в нов руски филм

История за Зоя Космодемянская, символ на съветския героизъм, тръгва по кината в Русия (видео)

Зоя Космодемянская в стопкадър от филма - Сталин като положителен герой в нов руски филм

Зоя Космодемянская в стопкадър от филма

Филм за Зоя Космодемянская, в който Сталин е добрият герой, тръгна по екраните в Русия. Загиналата на 18 години Космодемянская е един от символите на героизма и съветската власт, налагани от СССР след Отечествената война.

Режисьори на „Зоя“ са Максим Бриус и Леонид Пляскин, и двамата с опит в създаването на филми за Втората световна война. Главната роля е поверена на Александра Мишкина, а в образа на Йосиф Сталин влиза Александър Вонтов. Актьорът за втори път се превъплъщава в образа на съветския диктатор, но този път, за разлика от мелодраматичния сериал „Диамантите на Сталин”, той играе персонаж, изграден в съответствие с правилата на съветското кино по време на култа към личността.

Сталин е идеализиран протагонист в „Зоя”, той е добрият, героят с едва ли не свръхестествени сили и душевна чистота, коментира критичката Юлия Шагелман, цитирана от „Комерсант”.

Йосиф Висарионович се появява около десетата минута на действието, съпроводен от надпис, който разказва за заповед от 1941 г., позната като „изхвърлете немците на студа“. Съгласно тази заповед са създадени диверсионни отряди от ученици и студенти, които трябвало да влязат в тила на врага, обградил Москва, и да унищожават селищата, в които е разквартирувана германската армия. Във филма върховният главнокомандващ едва ли не със сълзи на очи говори сам на себе си: „Там живеят хора! Какво ще стане с тях?” и си отговаря: „Но ако не вземем крайни мерки, няма да ни простят”. Подписвайки заповедта, той подчертава отново: „Нищо няма да забравят и нищо няма да простят”, като има предвид „неблагодарните потомци”, които ще преразглеждат действията му по време на войната, преди и след нея.

Е, във филма „Зоя” това му е спестено, подчертава Юлия Шагелман. Филмът, който се снима от 2016 г. досега, е паметник на възхвалата на Сталин. Той е идеалният вожд – лично отива в лагера за подготовка на диверсантите, за да благослови Зоя и останалите. Дори се отказва от евакуация от окупираната Москва, защото си спомня разговора с младата героиня, който звучи така:

Сталин: – Не се ли страхуваш?

Зоя: – От нищо не се страхувам!

Така звучат почти всички диалози във филма.

Сталин в тази екранна версия има някаква почти мистична връзка със Зоя, връзка, която преодолява времето, пространството и дори смъртта, пише Шагелман. Същата връзка с нея има и антагонистът – немският офицер Зомер. Той заповядва тя да бъде измъчвана и обесена, но е и привлечен от нея, възхитен е от куража ѝ, предлага ѝ да мине към „тъмната страна”, страстно цитирайки Ницше. Когато в кулминационния момент Зоя крещи: „Не се страхувайте! Сталин ще дойде!”, Зомер разбира, че е победен.

Самата Зоя е идеализиран образ на ученичка от предвоенното време. Според Шагелман, невоенните сцени са особено фалшиви, дори мимиката на актьорите не съвпада с гласовете след озвучаване. След това Зоя, според критичката, е само тяло, което бият и измъчват. Особено богати на детайли са точно тези епизоди, там е работено с дълбок натурализъм.

Накрая Сталин скръбно стои над гроба на Зоя, а надпис преразказва нечувана досега легенда за „тайна заповед” на генералисимуса да не бъдат взимани в плен, а убивани на място всички от 332-ри полк на Вермахта, защото са виновни за смъртта на Зоя.

Идеята да се снима филм за Зоя Космодемянская възниква през 2016 г. и за това съобщава лично тогавашният министър на културата на Русия Владимир Медински. Негово е и предложението за работно заглавие „Страсти по Зоя” (очевидна библейска препратка към „Страстите Христови”).

Инициатор за създаването на филма е Руското военно-историческо общество. През 2017 г. с филма се захваща синът на Андрей Кончаловски – Егор. Сценарият е на Елизавета Трусевич. По това време се подчертава, че сюжетът е построен изцяло върху документи, а недостоверна информация и митове за войната няма да има. Две години по-късно Кончаловски е отстранен от проекта, сценаристката, спечелила конкурса, също не присъства като автор. С филма се заема Централна киностудия за детски юношески филми „Максим Горки”, Руското военно-историческо общество, а Министерството на културата отпуска бюджет от 60 милиона рубли (около 600 хил. евро). Още 60 хил. евро се събират от дарения на обикновени граждани.

По-голямата част от филма е заснета в Беларус.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90