Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сталин обратно и в университета: с паметна плоча за реч от 1924 г.

Известен руски юрист напуска Московската юридическа академия заради монумент в чест на „гробокопача на правото“

В Академията, на адрес: дом 9 на улица „Садово-Кудринска“, Сталин е чел доклад през 1924 г. - Сталин обратно и в университета: с паметна плоча за реч от 1924 г.

В Академията, на адрес: дом 9 на улица „Садово-Кудринска“, Сталин е чел доклад през 1924 г.

Генри Резник, известен руски адвокат и преподавател по право, обяви, че напуска Московската държавна юридическа академия (МДЮА), защото в нея е поставена паметна плоча на Йосиф Сталин. На нея е написано, че през 1924 г. Сталин е изнесъл доклад в една от залите на Академията. За първи път плочата е поставена през 1949 г., но след разобличението на култа към личността на Сталин е демонтирана.

Резник, заслужил юрист на РФ, вицепрезидент на Федералната адвокатска палата, бивш председател на Московската адвокатска палата, почетен доктор на Санктпетербургския университет, и преподавател в МДЮА, нарича Сталин „гробокопач на правото“.

Сталин — това са масови извънсъдебни органи и репресии: специални комисии, тройки и двойки, узаконени изтезания, ликвидация на независимите съдилища, на презумпцията за невинност и принципа на състезателност, депортации на цели народи – написа адвокатът в своя блог на сайта „Эхо Москвы“. – От допитването на „Левада-Център“ страната и светът узнаха, че за най-значима личност на всички времена и народи руснаците смятат Сталин – един тиранин и убиец.“

Текстът е озаглавен „Не демонизираме, а разкрасяваме“, което е реплика към думите на Путин пред Оливър Стоун, че „не бива да демонизираме излишно Сталин“ (но нищо чудно, че го каза, предвид, че в последните години в Русия, с държавна благословия, на много места се издигат нови паметници на кървавия диктатор).

Вижте още: ПУТИН ПРЕД СТОУН – ДИКТАТОР ПРЕЛЪСТЯВА НЕВЕЖА

На сайта Change.org вече тече петиция с искане да бъде премахната паметната плоча от висшето учебно заведение. За по-малко от ден са събрани 5750 подписа.

Паметната плоча, поставена в Академията.

„Не можем да я махнем,
постановено е през 1960 г.“

Междувременно пресслужбата на Московската юридическа академия разпрати до медиите обосновка на решението за поставянето на плочата – и то се оказва постановление на Министерския съвет на СССР от 1960 г. Става дума за документ, озаглавен „За по-нататъшното подобрение на охраната на паметниците на културата в РСФСР“.

В Академията, на адрес: дом 9 на улица „Садово-Кудринска“, Сталин е чел доклад през 1924 г. Заради това Министерският съвет е указал учреждението като паметник от историческо значение. Според представители на Академията, никой не е отменял това постановление и то продължава да действа, а според него сградата трябва да бъде обозначена като „паметник на културата от местно значение, подлежащ на охрана“.

В постановлението на Министерския съвет на РСФСР, на което се осланя университетското ръководство, пише, че регионалните органи на властта се задължават до началото на 1965 г. „да ремонтират сградите и съоръженията“, признати за исторически паметници и „и да монтират върху тях паметни плочи“.

По повод напускането на Резник от пресслужбата заявиха, че „уважават позицията на  Г. Резник“, но не „желаят да влизат в полемика с него“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90