Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Сталин отново се появи върху сграда паметник на културата в Русия

Това е издевателство над паметта на милион и половина репресирани в страната, се казва в петиция

„Историчността на зданието е несъизмерима с паметта за страданията на хиляди хора, „арестувани, изпратени в лагери или разстреляни по измислени поводи“, се казва в текста на петицията. Снимка: Петиция за премахването на барелефа на Сталин от Дома на офицерите в Екатеринбург - Сталин отново се появи върху сграда паметник на културата в Русия

„Историчността на зданието е несъизмерима с паметта за страданията на хиляди хора, „арестувани, изпратени в лагери или разстреляни по измислени поводи“, се казва в текста на петицията. Снимка: Петиция за премахването на барелефа на Сталин от Дома на офицерите в Екатеринбург

Барелеф с лика на Йосиф Сталин бе поставен преди два дни на сградата на Дома на офицерите от Централния военен окръг в Екатеринбург, Русия, съобщава ТАСС. Новата част от фасадата е точно копие на барелефа, който е стоял на архитектурния паметник на културата. Той е бил свален след разпада на Съветския съюз през 1991 г., а от времето на Хрушчов дотогава е бил покрит с метална обшивка.

От ръководството на Дома на офицерите уточняват, че в момента текат ремонти по фасадата и се предвижда пълно възстановяване на историческия облик на сградата. Домът на офицерите в Екатеринбург е историко-архитектурен паметник, построен през 1932 – 1941 г. Многоетажното каменно здание е типичен пример за архитектурата на съветската неокласика.

Веднага след появата на образа на Сталин на видно място в Екатеринбург, руски граждани откриха петиция, в която настояват барелефът да бъде свален.

„Това е издевателство над паметта на повече от 80 хиляди репресирани само в Свердловска област и повече от милион и половина в цялата страна, включително офицери“, се казва в текста на подписката.

Авторите ѝ уточняват, че предлогът за възстановяване на историческия облик е неприемлив, тъй като сградата е била обявена за паметник на културата, след като барелефът е бил скрит. Освен това според тях историчността на зданието е несъизмерима с паметта за страданията на хиляди хора, „арестувани, изпратени в лагери или разстреляни по измислени поводи“.

Петицията настоява отношение по проблема да вземе и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, защото „появата на портрета на Сталин в центъра на Екатеринбург заплашва гражданския мир и предизвиква сериозно напрежение в обществото“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах