Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сталин с рекордно одобрение в Русия

51% от руснаците се отнасят към Йосиф Сталин с възхищение, уважение или симпатия.  - Сталин с рекордно одобрение в Русия

51% от руснаците се отнасят към Йосиф Сталин с възхищение, уважение или симпатия.

Нивото на одобрение, на което се радва дейността на Йосиф Сталин сред гражданите на Русия, достигна исторически рекорд за всички години, откакто се правят изследвания по тази тема. За това свидетелстват данните от проучване на „Левада център“, съобщава сайтът Лента.ру.

Според проучването, общото ниво на одобрение или безразличие към Сталин е достигнало 77%. Отбелязва се, че 51% от респондентите се отнасят към държавния глава на СССР с възхищение, уважение или симпатия. Делът на онези, които декларират уважение към политика, се е увеличил с 12%. А в сравнение с 2015 г. се забелязва значителен спад в броя на неутралните или негативно настроени към Сталин руски граждани.

70% от руснаците смятат, че Сталин е играл „доста положителна“ или „изцяло положителна“ роля в живота на страната. Само 19% от анкетираните казват, че лидерът на СССР е играл отрицателна роля в историята. От 2008 г. насам броят на хората, които считат за неоправдани „човешките жертви, понесени от съветския народ по време на сталинизма“, е намалял с една четвърт: от 60 на 45 процента.

През 2017 г. 50% от гражданите оценяваха положително дейността на Сталин като държавен глава на СССР по време на Великата отечествена война, а една четвърт от анкетираните смятаха, че репресиите на Сталин са били политическа необходимост, следователно са исторически оправдани.

Въпреки че репресиите на Сталин като исторически факт вече не се поставят под въпрос, поне от сериозните историци, през последните години в Русия текат опити и процеси по изчистване името на вожда пред нацията. Длъжностни лица и политици от различни партии редовно говорят за него с позитивен тон, сочат растежа на икономиката под неговото управление, гигантските строежи, изпълнените и преизпълнени планове, най-често без да припомнят цената на тези постижения.