VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сталкери в дясното

„Сталкер“ е филм от 1979 г. на руския режисьор Андрей Тарковски. Създаден е по мотиви на научно-фантастичната повест „Пикник край пътя“ на Аркадий и Борис Стругацки. - Сталкери в дясното

„Сталкер“ е филм от 1979 г. на руския режисьор Андрей Тарковски. Създаден е по мотиви на научно-фантастичната повест „Пикник край пътя“ на Аркадий и Борис Стругацки.

Гледам скандалите, които се случват в политическото пространство напоследък. И се сещам за един филм на Тарковски. Нарича се „Сталкер“ и е доста свободна версия на една повест на братя Стругацки.

Накратко, след някакъв катаклизъм се е образувала така наречената Зона. Само сталкерите знаят как да преминат през зоната. Мнозина искат да отидат там, защото има една врата, през която, щом преминеш, се сбъдва най-съкровеното ти желание.

Е, мнозина преминават през тази порта. Само че един е с болно дете, но вместо детето му да оздравее, той забогатява. Друг е с болна майка, но вместо тя да оздравее, той прави шеметна кариера…

Защо разказвам това? Защото едни хора преминаха зоната! Но тепърва ще разберем какво е било съкровеното им желание…

Ако си преминал зоната с идеята да бориш задкулисието, но съкровеното ти желание е било просто да станеш депутат, па ако може и депутат от управляващо мнозинство… То тогава виновен е сталкерът, който те е превел през зоната. Да, онзи сталкер, който те превеждаше през зоната всеки ден през последната година и нещо.

Приемете го като безплатен съвет към субектите, особено тези вдясно. Знам, че не гледате руски филми, та за това си позволявам туй кратко есе…

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора, заглавието е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС