Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стан Лий иска $1 млрд. от бившата си компания

Легендарният създател на супергерои смята, че е измамен от „Доставчици на чудеса“

95-годишният Стан Лий в кадър от „Черната пантера“ - Стан Лий иска $1 млрд. от бившата си компания

95-годишният Стан Лий в кадър от „Черната пантера“

Стан Лий е завел дело за над 1 млрд. долара срещу компания, на която е съосновател. Според иска, подаден във вторник в съда в Лос Анджелис, двама служители на „Pow! Entertainment“ са планирали да откраднат самоличността на Лий (комиксовото възклицание POW! в името на компанията е абревиатура от Purveyors Of Wonder – Доставчици на чудеса).

Според съдебното дело, до което Си Ен Ен са получили достъп, шефът на „Pow! Entertainment“ Шейн Дъфи и съоснователят на компанията Гил Чемпиън „са сключили сделка за измама с цел да продадат на компания в Китай и да откраднат с измама самоличността, името и образа на Стан Лий като част от една недобросъвестна схема, за сметка на Лий“. Жалбата е свързана с продажбата на компанията през 2017 г. на базираната в Хонг Конг „Камсинг Интернешънъл“.

Лий, Чемпиън и Артър Либерман учредяват „Pow! Entertainment“ през 2001 г., според документацията в иска. Лий, който има участие в създаването на Черната пантера, Х-мен и много други герои на „Марвел“ от комиксите и големия екран, смята, че е бил подведен да вярва, че е влязъл в лицензионно споразумение с „Pow!“, според жалбата.

В жалбата се посочва също така, че Чемпиън, Дъфи и бившият бизнес мениджър на Лий Джерардо Оливарес (срещу когото Лий заведе отделно дело през април), са се възползвали от скръбта на Лий след смъртта на съпругата му Джоан Б. Лий, с която е живял 70 години, както и от влошеното му зрение.

„Твърденията на г-н Лий са напълно неоснователни — гласи изяление на „Pow! Entertainment“. — Внушението, че г-н Лий несъзнателно е дал на „Pow!“ изключителните права върху творческите си произведения или самоличността си е толкова абсурдно, че трябва да се чудим дали наистина лично г-н Лий стои зад това дело. Няма съмнение, г-н Лий – който заедно с дъщеря си е бил и остава значим значим акционер в „Pow!“ – ясно разбира условията на подписаните от него споразумения. Доказателствата, които включват последвалите изявления и поведения на г-н Лий, са многобройни и ние с нетърпение очакваме да ги представим пред съда.“

Междувременно на 15 май в Туитър акаунта на 95-годишния Стан Лий се появи следното съобщение:

„Помощ! Някой е откраднал профилите ми във Фейсбук и Инстаграм. Искам всички да знаят, че който и да пише там, е измамник и това не съм аз. Как да си ги върна? Можете ли да помогнете?“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg