Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стан Лий, истинският супергерой на „Марвел“, почина на 95

Неуморният автор, редактор и издател е създал емблематични герои като Спайдър-мен, X-Мен, Тор, Железният човек, Черната пантера и Фантастичната четворка

 - Стан Лий, истинският супергерой на „Марвел“, почина на 95

Стан Лий, легендарният писател, редактор и издател на „Марвел Комикс“, чиито фантастични, но и уязвими герои го превърнаха в истински супергерой за любителите на комиксите по цял свят, почина на 95.

Лий, който започва работа в 1939 г. и е автор или съавтор на Черната пантера, Спайдър-мен, X-Мен, Тор, Железният човек, Фантастичната четворка, Невероятният Хълк, Деърдевъл и Ант-мен… както и безброй други герои, е починал рано сутринта в понеделник в Медицински център „Сийдърс-Синай“ в Лос Анджелис, съобщи представител на семейството пред „Холивуд Рипортър“.

Последните няколко години на Лий бяха спокойни. След като Джоан, съпругата му, с която бе живял 69 години, почина през юли 2017-а, той заведе дела срещу изпълнителните директори на „POW! Entertainment“ – компания, основавана от него през 2001 г. за разработване на проекти за филмови, телевизионни и видео игри – с обвинения в измами за 1 милиард долара, които отпаднаха само няколко седмици по-късно. Той също така заведе дело срещу бившия си бизнес мениджър и поиска ограничителна заповед за човека, който се грижеше за юридическите му дела (финансовите активи на Лий се оценяват на приблизителна стойност 70 милиона долара). През юни 2018 г. се разкри, че полицията в Лос Анджелис разследва оплаквания за злоупотреби от фирма за грижи за възрастни хора срещу него.

Самостоятелно или заедно с някой от постоянните си сътрудници художници и писатели Джак Кърби, Стив Дитко (който почина през юли) и други, Лий катапултира „Марвел“ от малко издателство до номер 1 в света на комиксите и по-късно — в мултимедиен гигант.

„Преди ме беше срам, защото бях просто писател на комикси, докато другите хора строяха мостове или имаха кариера в медицината. И тогава започнах да осъзнавам: развлечението е едно от най-важните неща в живота на хората. Без него те могат да загубят контрол над себе си. Ако можеш да забавляваш хората, ти правиш нещо добро“, казва Стан Лий в интервю пред „Вашингтон поуст“ през 2010 г.

През 2009 г. компанията „Дисни“ купи „Марвел Ентъртейнмънт“ за 4 млрд. долара и придоби повечето от най-големите филмови супергерои на всички времена, водени от Отмъстителите, които спечелиха над 2 милиарда долара от своята „Война без край“ по света по-рано тази година.

„Ако Шекспир и Микеланджело бяха живи днес и ако бяха решили да работят заедно по комикс, Шекспир щеше да напише сценария, а Микеланджело да го нарисува. Как може някой да каже, че това не е форма на изкуство като всяко друго нещо на Земята?“, казва Лий в автобиографичната си книга „Стан Лий: Разговори“.

Славата и влиянието на Стан Лий като лице и водеща фигура в „Марвел“, дори и след като прехвърли 90 години, останаха значителни.

Започвайки през 60-те години на миналия век, неудържимият и вечно търсещ Лий снабдяваше супергероите на „Марвел“ с характерни личности, а не само със суперсили. Дотогава главните герои в комиксите, както и тези на „Ди Си Комикс“, бяха скучни и добре балансирани, но неговите имаха чисто човешки слабости и проблеми; Питър Паркър (Спайдър-мен), например, се тормозеше от пърхота си и се притесняваше от момичетата. Злодеите му също се характеризираха с психическа сложност.

„Ди Си“, разбира се, се опитва да догони „Марвел“. Хубаво е, когато всеки се справя добре, но те започват далеч зад нас. Имат доста, за да ни догонят… „Марвел“ има толкова много герои. Ди Си има само Супермен, Батман и може би Жената-чудо. Може би ще използват Светкавицата. Зеленият фенер не бе много успешен, но предстои да видим“, коментира Лий пред „Торонто сън“ през 2015 г.

„Неговите истории ме научиха, че дори супергерои като Спайдър-мен и Невероятния Хълк имат недостатъци на егото и проблеми с момичетата и не живеят в техните мачо фантазии по 24 часа на ден — казва Джийн Симънс от „Кис“ в интервю през 1979-а. – Чрез честността на хора като Спайдър-мен научих за нюансите на сивото в човешката природа“.

Неговият начин да върши нещата в „Марвел“ бе да организира брейнсторминг заедно с художника и след това да напише синопсис. След като артистът нарисува квадратчетата, Лий слага думите под тях и в балончетата. Процесът станал известен като „Методът на „Марвел“.

Както Алфред Хичкок преди него, нестрадащият от излишна срамежливост Лий се появяваше в епизодични роли, избягвайки падащи тухли, поливайки ливадата си, доставяйки поща или като охранител… В „Спайдър-мен 3“ (2007) той размени няколко думи с Питър Паркър (Тоби Магуайър), докато двамата бяха спрели пред вестникарска будка на улицата и гледаха заглавие, че Спайдър-мен ще бъди избран за почетен гражданин.

„Да знаеш — каза Лий, – че понякога един човек може да промени много неща… казах достатъчно.”

Само че най-вероятно ще продължим да виждаме Стан Лий в епизодични роли още известно време – поне няколко от появяванията му са заснети предварително. Все пак, освен всичко останало, той е и талисманът на „Марвел“.

Епизодичните появи на Стан Лий във филмите на „Марвел“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90