POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стъпка по стъпка… и ще направим някога добър сериал

Димитър Гочев се завръща в телевизията като продуцент на „Ние, нашите и вашите“, който ще върви по Нова

Кирил Ефремов, екранната му съпруга Елена Петрова и част от многолюдното им семейство. - Стъпка по стъпка… и ще направим някога добър сериал

Кирил Ефремов, екранната му съпруга Елена Петрова и част от многолюдното им семейство.

Самотен баща на три момчета (най-малкото на 6, а най-голямото на 16) се жени за самотна майка с две дъщери. Когато заживяват под един покрив, между тези 7 герои ще запрехвърчат най-различни видове искри – на ревност, приятелство, съперничество и разбира се – любов. Положението отначало изглежда доста взривоопасно, проблемите са многобройни, но има само един начин да бъдат решавани – стъпка по стъпка. Но това не е сюжетът на „Стъпка по стъпка“ (там децата са 6, а не 5), а на новия сериал на Нова тв „Ние, нашите и вашите“.

В ролите на младоженците на средна възраст Лили Иванова и Христо са Елена Петрова и Кирил Ефремов. Младите, някои от тях малки, актьори все още не са популярни сред широката публика, по-познато лице е само Радина Боршош, снимала се в добре приетия „Маймуна“. Участват и далеч по-опитните Стефка Янорова, Красимир Ранков, Даниел Ангелов…

Стефка Янорова (отляво надясно), Кирил Ефремов, Радина Боршош, изпълнителният продуцент на сериала Димитър Гочев, Елена Петрова, Дария Хаджийска, Мартин Желанков, последният вдясно е Даниел Ангелов, а пред него – синът му Симеон.

Създателите на „Ние, нашите и вашите“ показаха първия епизод на журналисти два дни преди премиерата му по Нова на 8 март от 21 часа. На нас ни се видя като адаптация на американският сериал „Стъпка по стъпка“, създаден през 1991 г., който има успех по цял свят, показван и у нас няколко пъти, върви дори и в момента по Би Ти Ви Комеди. Но според Димитър Гочев, който за първи път след раздялата си с Димитър Митовски се връща в телевизията като изпълнителен продуцент (но вече за „Олдскул“), сериалът е творческа адаптация на хитовата испанска поредица Los Serrano, създадена през 2003 г., която има международен успех в над 20 страни.

Можем да наричаме „Ние, нашите и вашите“ романтична комедия с елементи на драма или драма с елементи на комедия, както предлага Димитър Гочев. Но според видяното в първия епизод, жанрът съвсем определено е ситуационна комедия (ситком), в който става дума и за любов, а щом има любов, има и драма – точно както беше в „Стъпка по стъпка“.

Основните разликите между американската класика и нашия локализиран вариант са две – едната е, че българските епизоди са по 45 минути, което е два пъти по-дълго от стандартните за жанра 22 мин. През това време комедийните ситуации и лафове трябва да следват един след друг. В 45-минутния епизод, който видяхме, запомнящите се реплики, предизвикващи смях (например „Жени – едва започвам да ги разбирам – и вече не ги понасям“, от устата на седмокласник) не бяха достатъчно. Затова пък имаше няколко момента с тоалетен и физиогически хумор и реплики като: „Тате, много са ти вкусни яйцата“ от 7-годишно дете – от които може лесно да се предположи като автор в кои тв шоупрограми е развивал комическото си чувство сценаристът Теньо Гогов.

За втората разлика всеки може да се досети сам: „Стъпка по стъпка“ е продукт на американската, а „Ние, нашите и вашите“ на българската телевизия – и сравненията са неизбежни. Българската стъпка е по-малка, по-несигурна, но поне е в правилната посока. Стъпка по стъпка и епизод по епизод, един ден може би и ние ще правим съвсем прилични сериали.

Към края на пресконференцията думата взе най-младият актьор – Симеон Ангелов, който играе 6-годишния Вили, кръстен от баща си на неговия футболен кумир Вили Вуцов:

„Ами, аз дойдох в сериала, защото ме връща към детството ми, когато бях на 6. А и без това това е голяма роля, главен герой, който знае всичко и все се разхожда навсякъде с един таблет и прави снимки. С братята ми, дето играят във филма, се разбираме, дори си с големия си имаме поздрав. С двете  сестри още не се погаждаме. С Кирил (Ефремов) сме на кантар.“

Тези реплики предизвикаха повече смях от всичко по време на прожекцията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg