Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стъпки по порцелана към входа на музея

„Виктория и Албърт“ в Лондон с разширение от 11 хиляди ръчно изработени плочки

„Виктория и Албърт“ с още 1100 кв. м. изложбена площ, под изцяло порцеланов двор. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стъпки по порцелана към входа на музея

„Виктория и Албърт“ с още 1100 кв. м. изложбена площ, под изцяло порцеланов двор. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едно от най-очакваните за годината архитектурни начинания, Exhibition Road Quarter на Аманда Левете, отваря врати днес в лондонския музей „Виктория и Албърт“.

Смелото допълнение включва първия в света публичен двор, изграден изцяло от порцелан – за него са използвани 11 хиляди ръчно направени порцеланови плочки в 15 различни шарки, изработени от Koninklijke Tichelaar Makkum, най-старата холандска регистрирана фирма, основана през 1572 г., пише Си Ен Ен.

Проектът добавя и още 1100 кв. м. площ – т.е. приблизително колкото пет и половина тенис корта – галерийно пространство, за да побере музеят все по-голямата си аудитория.

Вертикален разрез на проекта.

Левете първоначално спечели конкурса да проектира разширението през 2011 г. Откак конструкцията започна през януари 2014 г., са изкопани над 22,6 хиляди кубични метра земна маса (99% от които са рециклирани и използвани отново за озеленяване). Така е осигурено пространството за нова подземна галерия и двора над нея.

Замислен като място за срещи, публичен площад и, разбира се, вход към музея, изчистената настилка и острите линии на Exhibition Road Quarter пряко кореспондират с орнаментираната архитектура на оригиналната сграда от XIX в. на „Виктория и Албърт“.

Общата стойност на проекта е 48 милиона паунда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg