POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стар майстор, заграбен от нацистите, излиза на търг

„Портрет на мъж“ е част от прочутата колекция на Адолф Шлос

„Портрет на мъж“ е една от стотиците творби, заграбени през 1943 г. от семейство Шлос. - Стар майстор, заграбен от нацистите, излиза на търг

„Портрет на мъж“ е една от стотиците творби, заграбени през 1943 г. от семейство Шлос.

Картина от XVII век на холандски стар майстор, открадната от нацистите, ще бъде предложена на търг във Виена тази седмица. Решението предизвика гнева на наследниците на собствениците, от които платното е било заграбено, пише „Гардиън“. Те обвиниха аукционната къща „Им Кински“ в морален банкрут.

От „Им Кински“ обаче не се свенят да опишат картината, „Портрет на мъж“ на Бартоломеус ван дер Хелст, като „откраднато изкуство обект на спорове“ в каталога на търга. Аукционерите твърдят, че настоящият собственик я е купил честно и почтено от германски арт-дилър през 2004 г. и според австрийското законодателство има право да я продаде.

„Портрет на мъж“ е една от стотиците творби, заграбени през 1943 г. от семейство Шлос, чиято огромна колекция от фламандски и холандски стари майстори е натрупана от Адолф Шлос, германско-еврейски индустриалист, живял във Франция.

Портретът е сред хилядите произведения на изкуството набелязани за планирания от Адолф Хитлер „Фюрермузеум“ в Линц. Картината е открадната отново през 1945 г. от събирателен пункт на Съюзниците в Мюнхен – кражбата е дело на хора, които се възползват от хаоса в края на Втората световна война.

Според адвоката на наследниците на Шлос, Антоан Комти, семейството иска единствено връщането на картината, с признание, че тя е била заграбена. По думите му клиентите му не приемат предложението да откупят платното или да споделят печалбите от продажбата с настоящия собственик.

Също така те са убедени, че той е знаел за произхода ѝ, предвид че от години „Портрет на мъж“ е във всяка база данни на крадени вещи, включително в регистъра на Интерпол.

Намеса на френското правителство преди около година принуди „Им Кински“ да изтегли картината от предишен търг. Но според Комти сега всички законови канали за спиране на продажбата в Австрия вече са изхабени. Единствената утеха в момента, по думите му, е, че е малко вероятно произведението да напусне Австрия.

Във Франция творби, за които се установи, че са били откраднати, не може да се продават на легалния арт-пазар. Но в Австрия и Германия всеки, който добросъвестно купи заграбени произведения на изкуството, има право да претендира за собствеността им и да ги препродава.

„Портрет на мъж“, под номер 476 на търга на стари майстори на 26 април в „Им Кински“, е с предполагаема цена между 15 и 30 хиляди евро. За масленото платно, с размери 65 на 49 сантиметра, се смята, че изобразява Дамнас Пешер, холандски търговец.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС