Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стар руски сателит избухна в орбита до Международната космическа станция

Астронавтите на борда са се приготвили за спешна евакуация

Към момента на избухването на руския сателит, на борда на Международната космическа станция са се намирали деветима астронавти. Снимка: SpaceX/Wikipedia - Стар руски сателит избухна в орбита до Международната космическа станция

Към момента на избухването на руския сателит, на борда на Международната космическа станция са се намирали деветима астронавти. Снимка: SpaceX/Wikipedia

Стар руски сателит се разби на около двеста части в Космоса, принуждавайки астронавтите от Международната космическа станция да се подготвят в случай на спешна евакуация, предава „Ройтерс“. Няма яснота какво е предизвикало разпадането на сателита Resurs-P1, който е функционирал до 2021 г.

Към момента няма опасност за останалите сателити в орбита, уверяват от НАСА. Инцидентът се случва в близост до МКС и деветимата астронавти на борда (шестима американци и трима руснаци) е трябвало да се приютят в трите космически кораба, които са ги докарали на станцията, и да бъдат в готовност да реагират при необходимост от излитане. След около час опасността е отминала.

Радарите на американското космическо командване засичат разпада на сателита и почти веднага регистрират над 180 космически отломки.

Инцидентът се случва на височина от около 355 километра от Земята, където работят хиляди други малки и големи сателити. Заради натоварения регион в ниска орбита истинската опасност ще отмине след седмици до месеци.

От Роскосмос не са излезли с изявление, нито са коментирали инцидента в социалните мрежи. През 2021 г. космическата агенция на Руската федерация стана обект на международна критика след решение да взриви с ракета един от старите си сателити в орбита, отбелязва „Гардиън“. Ударът, изстрелян от оръжейна система от сушата само месеци преди руската инвазия в Украйна, води до хиляди отломки. До момента няма доказателства, че Resurs-P1 също е бил повален с ракетен изстрел. Най-вероятната теория е, че проблем на борда на сателита – например остатъчни количества гориво – е предизвикал експлозия.

Т. нар. „мъртви сателити“ може и да не се използват, но остават в орбита, докато години по-късно не навлязат сами в земната атмосфера и се самозапалят. В по-редки случаи старата техника се установява в далечната „гробищна орбита“ на Земята (на около 360 хил. километра), където рискът да се сблъска с работещ сателит е много по-малък.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС