Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стара хартия за нова книга в Пловдив, Русе и София

Инициативата се провежда за трети път, досега е спасила 300 дървета от изсичане

През 2014 г. в София бяха предадени 11 тона хартия за рециклиране – някои дечица с родителите си носеха по цели 30 кг! Снимка: Румен Добрев - Стара хартия за нова книга в Пловдив, Русе и София

През 2014 г. в София бяха предадени 11 тона хартия за рециклиране – някои дечица с родителите си носеха по цели 30 кг! Снимка: Румен Добрев

Екоинициатива с книжни изненади за децата предстои в Пловдив, Русе и София. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ учи да се пази природата, отпадъците да се събират разделно и да се рециклира – и го прави с литература. Всяко дете, което с възрастен придружител посети шатрите на събитието (в Пловдив – на 5 септември от 10,00 часа пред Общината) и предаде 5 килограма стара хартия, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. В Русе кампанията гостува пред Съдебната палата в града на 12 септември, а в София – на 13-и – пред книжен център „Гринуич“.

Stara-hartia-za-nova-kniga-2015-PlovdivОсвен книжни изненада, в програмата участва екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“, представен от столичния Театър на приказките.

За малчуганите са предвидени и много музика, танци и игри, както и забавни предизвикателства. За най-креативните дечица пък ще има и екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

„Стара хартия за нова книга“ се случва за трета поредна година, като в предходните две издания в инициативата се включиха 4200 деца, всяко от които получи нова книжка (като някои малчугани с родителите си носеха по цели 30 килограма) и получи ценен урок по опазване на природата.

За рециклиране общо са били предадени 24 тона хартия – т.е. 300 дървета са били спасени от изсичане! За първи път кампанията ще премине през три града, така че дали и постиженията ѝ няма да се умножат – предстои да разберем.

Събитието, организирано от Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД, в Пловдив е подкрепено от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Ентусиаст“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „БГ книга“; „Албо груп“, ОП „Чистота“ – Пловдив, както и от Народна библиотека „Иван Вазов“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах