Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Стара, млада и зелена София, и едно жълто паве посрещат на Терминал 2

Инсталация ще показва 30 от най-забележителните места в столицата: „Ал. Невски“, Халите, Женския пазар, Паметника на съветската армия...

Инсталацията се открива за Деня на София, но ще остане на летището и след това.  - Стара, млада и зелена София, и едно жълто паве посрещат на Терминал 2

Инсталацията се открива за Деня на София, но ще остане на летището и след това.

Интерактивна инсталация с 30 емблеми на София, видеа с различните лица на града и истинско жълто паве посреща гостите на столицата на Терминал 2. Проектът #soWelcometoSofia (Добре дошли в София) –  своеобразен интерактивен разказ за столицата – ще бъде открит на 17 септември, за Деня на София.

Инсталацията ще бъде разположена на обособено място за пристигащите на летището с цел да ги запознае с някои от забележителностите в града. Избрани са 30 обекта, групирани по 10 в три основни групи – стара, млада и зелена София.

В първата група попадат популярни дестинации като Ларгото и Римски комплекс „Сердика“, Националната галерия, „Александър Невски“ и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица Малко Търново, Женския пазар и стария еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал.

Лицата на млада София са представени чрез кръга около НДК и Витошка, парковете на Народния театър, „Кристал“, „Седмочисленици“ и съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн „Gifted Sofia“, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като Ракета Ракия Бар и К.Е.В.А. Въпреки плановете за скорошна деинсталация, все пак не е подминат и Паметника на съветската армия в Княжеската градина. МОЧА е представен повече като център за срещи на скейтбордисти, място за млади хора и алтернативни култури. Обсъжда се, разбира се, и историческата му натовареност в съвремието. Тази препоръка обаче идва с предупреждение – назрява възможност паметникът да не се окаже на уреченото място, а в Музея на социализма.

Зеленото сърце на София от своя страна присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей „Врана“, „Кучешкия парк“ в Южния парк, където се намира и „Топлоцентралата“, Панчарево, парка „Камбаните“, Парка на Военна академия, Докторската градина и още много от зелените кътчета на София.

Всички тези забележителности ще бъдат презентирани по интерактивен начин върху екран; голяма стена с въртящи обекти; кули с препоръки; стълбове с кубчета, изписващи „София“ с различни шрифтове от градските табели, и чрез други елементи с различна височина и форма в съответствие с цветовете и духа на града.

Сред символите на града са представени лъвовете, често срещан визуален ключ в централните части, както и едно самотно жълто паве. Интерактивният екран предлага на туристите сами да изберат маршрута си, като попълнят въпросник за определяне на приоритетите им – например история, архитектура, гастрономия, природа… След отговаряне на въпросите, пътниците ще получат специално пригоден за интересите им маршрут из града, който се сканира за мобилни устройства чрез QR код.

Основната идея на инсталацията е да насочи туристите да изследват града по-задълбочено. Препоръчаните обекти са избрани чрез специално проведено проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра Социология на Софийския университет.

Инициативата изтъква факта, че 72% от чуждестранните туристи посещават София за първи път основно заради евтините полети и интереса към нова дестинация, сочи изследване на „Глобал Метрикс“ от 2021 г.

„Най-посещаваните обекти в София са центърът, заведенията за хранене и парковете, но гостите рядко назовават конкретни забележителности или знания за историята и културата на София – разказва Адрияна Михайлова, съосновател на #soSofia. Повечето посетители знаят малко за града, когато пристигат, но и когато го напускат. С проекта #soWelcometoСофия“ целим да променим тази тенденция и да покажем на гостите малко от най-забележителното, любопитното и отличителното в града, още при тяхното пристигане. Радваме се, че тази нужда е широко припозната и срещаме точните партньори, за да успеем да реализираме проекта.“

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia, която от години работи за налагането на разпознаваемите символи на София чрез различни кампании, събития и сувенири. Инициативата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столична община, Летище София и „Mastercard“, които се обединяват в каузата си за утвърждаване на идентичността на София и налагане на нейната разпознаваемост като туристическа дестинация и европейска столица.

Инсталацията ще остане на Летището в следващите месеци и надеждата е в бъдеще да се разрасне и да бъде достъпна не само за пристигащите на Терминал 2.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

kapatovo.bg