Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стара София си отива, съпротива срещу събарянето на кино „Възраждане“

Сбогом на „Син Сити“, три пъти „ура“ за залеза на чалгата – но трябва ли да премахваме и сградата?

Сградата никога не е била изваждана от списъка на паметниците на културата, съобщиха от Министерството на културата. - Стара София си отива, съпротива срещу събарянето на кино „Възраждане“

Сградата никога не е била изваждана от списъка на паметниците на културата, съобщиха от Министерството на културата.

Един от архитектурните символи на стара София е пред събаряне. Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и дискотека „Син Сити“ ще бъде премахната, съобщи неотдавна собственикът й. Можем да го приемем като поредната крачка към заника на чалгата – но по стара българска традиция това няма да остане без последици и за културата. Ще бъде заличено едно бижу. За намерението пише на страницата си във Фейсбук инициативата „Спаси София“ и призовава да се спре безумното намерение.

„Емблематичната сграда, помещавала бившия театър Ренесанс, впоследствие кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и меката на чалгата – „Син Сити“, си отива. Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар“, заявяват от „Спаси София“ в отворено писмо, разпространено в социалната мрежа.

В писмото още се казва, че собственикът на сградата – бизнесменът Красимир Георгиев, има намерение на мястото на зданието да вдигне хотел. Според него и много други стари сгради по булевардите „Мария Луиза“, „Христо Ботев“ и „Константин Величков“ също трябвало да се съборят, за да се построят на тяхно място модерни бизнес центрове.

„Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради… трябвало да се събаря и строи ново – пишат от „Спаси София“. – Ето толкова им разбира главата на някои – те знаят само да рушат, нямат никакво уважение към историята и историческото ни и архитектурно наследство. За тях реставрация на архитектурни шедьоври не е опция.“

Америка за България

От инициативата поясняват, че сградата още преди години е била извадена от списъка с паметници на културата.

Според работници, бившето кино „Възраждане“ трябвало да се събори до два месеца, пишат от „Спаси София“. Затова и призивът им е за незабавни протестни действия, за да се спре разрушението.

„Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата!“, призовават от движението.

От Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. Радка Петрова, директор на „Връзки с обществеността“ във висшето арт ведомство, обясни, че при тях не е постъпвало искане сградата да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

vuzr2

vuzr3 vuzr4

vuzr5

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах