Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стара София си отива, съпротива срещу събарянето на кино „Възраждане“

Сбогом на „Син Сити“, три пъти „ура“ за залеза на чалгата – но трябва ли да премахваме и сградата?

Сградата никога не е била изваждана от списъка на паметниците на културата, съобщиха от Министерството на културата. - Стара София си отива, съпротива срещу събарянето на кино „Възраждане“

Сградата никога не е била изваждана от списъка на паметниците на културата, съобщиха от Министерството на културата.

Един от архитектурните символи на стара София е пред събаряне. Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и дискотека „Син Сити“ ще бъде премахната, съобщи неотдавна собственикът й. Можем да го приемем като поредната крачка към заника на чалгата – но по стара българска традиция това няма да остане без последици и за културата. Ще бъде заличено едно бижу. За намерението пише на страницата си във Фейсбук инициативата „Спаси София“ и призовава да се спре безумното намерение.

„Емблематичната сграда, помещавала бившия театър Ренесанс, впоследствие кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и меката на чалгата – „Син Сити“, си отива. Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар“, заявяват от „Спаси София“ в отворено писмо, разпространено в социалната мрежа.

В писмото още се казва, че собственикът на сградата – бизнесменът Красимир Георгиев, има намерение на мястото на зданието да вдигне хотел. Според него и много други стари сгради по булевардите „Мария Луиза“, „Христо Ботев“ и „Константин Величков“ също трябвало да се съборят, за да се построят на тяхно място модерни бизнес центрове.

„Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради… трябвало да се събаря и строи ново – пишат от „Спаси София“. – Ето толкова им разбира главата на някои – те знаят само да рушат, нямат никакво уважение към историята и историческото ни и архитектурно наследство. За тях реставрация на архитектурни шедьоври не е опция.“

Америка за България

От инициативата поясняват, че сградата още преди години е била извадена от списъка с паметници на културата.

Според работници, бившето кино „Възраждане“ трябвало да се събори до два месеца, пишат от „Спаси София“. Затова и призивът им е за незабавни протестни действия, за да се спре разрушението.

„Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата!“, призовават от движението.

От Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. Радка Петрова, директор на „Връзки с обществеността“ във висшето арт ведомство, обясни, че при тях не е постъпвало искане сградата да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Colibri april 2017

vuzr2

vuzr3 vuzr4

vuzr5

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg