„Старбъкс“ спира пластмасовите сламки

До 2020 г. веригата ще спре да използва пластмасата, за да опази природата

Преди масовото навлизане на пластмасата в бита, сламките се правеха от слама. - „Старбъкс“ спира пластмасовите сламки

Преди масовото навлизане на пластмасата в бита, сламките се правеха от слама.

Компанията „Старбъкс“ реши да спре употребата на пластмасови сламки в кафенетата си по цял свят до 2020 г. Така веригата се включва в борбата срещу пластмасата в опит да опази природата, съобщава „Гардиън“.

Базираната в Сиатъл компания обяви решението си вместо досегашните пластмасови сламки, в магазините им да се използват направени от друг материал. Освен това се въвеждат капачки за чаши, които нямат отвор за сламка.

Това е поредната световна верига, която се обявява против пластмасата: „Макдоналдс“ въведе нова политика срещу сламките от синтетичния материал, но засега само във Великобритания и Ирландия. През февруари „Дънкин донатс“ също обещаха, че ще спрат да използват полистиренови чаши от 2020 г.

Природозащитниците отдавна приканват бизнеса да се откаже от пластмасовите сламки, тъй като те са вредни за морските и океански обитатели, замърсяват водите, а разграждането им трае дълги години. Компаниите обаче започнаха да предприемат мерки след като видео на спасители, премахващи пластмасова сламка от носа на костенурка, обиколи социалните мрежи.

Америка за България

Местната управа също търси решение на екологичния проблем. Миналата седмица в Сиатъл влезе в сила забраната на пластмасови изделия за еднократна употреба, а в местните кафенета „Старбъкс“ вече предлагат алтернативи. Подобни мерки се обмислят от общините в Ню Йорк и Сан Франциско.

Сламките създават огромен проблем, но съвсем не най-големия – те представляват около 4% от изхвърлената пластмаса и тежат по-малко от останалия боклук (около 2 хил. тона в сравнение с 9-те млн. пластмаса, която влиза във водите всяка година). Въпреки това еколозите оценяват дори тази малка стъпка и смятат, че това е само началото на пълна забрана на пластмасата.

„Старбъкс“ премахва вредните сламки във Ванкувър и Сиатъл още тази есен, след това ще ги последват кафенетата в САЩ и Канада. Капачките, които елиминират нуждата от сламка, ще се въведат първоначално в избрани кафенета във Франция и Холандия.

Bookshop 300×250 2
ДС