Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Старецът на три морета (снимки)

На 93 години Любен Зидаров представя нови акварели

Ръцете на 93-годишния художник Любен Зидаров, който откри нова изложба с акварели в галерия „Нюанс“. Снимки: Авторът - Старецът на три морета (снимки)

Ръцете на 93-годишния художник Любен Зидаров, който откри нова изложба с акварели в галерия „Нюанс“. Снимки: Авторът

Любен Зидаров, изключителният илюстратор с над 70-годишна кариера, ненадминатият в българското изкуство майстор на ироничните автопортрети и поетичните пейзажи, откри в четвъртък в столичната галерия „Нюанс“ нова изложба. 93-годишният художник представя 32 („пресни“ – по негови думи) акварела, видени през винаги по детски учудения му, но и леко присмехулен поглед – 2 автопортрета с капитански фуражки и 30 морски пейзажа. Оттам и наименованието на изложбата – хем по Хемингуей, но и с усмивка в духа на ултрапатриотарската предизборна агитация: „Старецът и трите морета“.

Трите морета са Черно, Адриатическо и Северно – художникът ги обикаля през последните лета заедно със сина си Филип Зидаров в поредния от дълга традиция от автомобилни походи, продължаваща без прекъсване 50 години. Това е постепенното и дълго сбъдване на една мечта за пътешествия до места с красиво звучащи имена и каменна романтика, като Дубровник, Сплит и нагоре – към холандското и германското крайбрежие на Северно море.

Мечтата оживява в пресните акварели – най-подходящата техника за морската тема в ръцете на Зидаров. А самите морета са „няколко мили по-дълбоки, по-мъдри и по-поетични“, както каза Филип Зидаров на откриването на изложбата. И всяко от тях е със своя характер, колорит, скали, крайбрежни къщи, дървета и емоции – винаги оживено от човешкото присъствие на приятелски скупчени яхти, стари постройки, самотна лодка или 3-4 дървени хижи, наредени като курортистки край брега.

Любен Зидаров със сина си Филип с капитански фуражки на откриването на изложбата

Любен Зидаров със сина си Филип с капитански фуражки на откриването на изложбата

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 г. във Велико Търново, завършва живопис през 1947-а в Националната художествена академия в класа на проф. Илия Петров. Работи като илюстратор в списание „Септемврийче“ (1948-1953), „Пламъче“ (1953-1958), „Славейче“ (1958-1967). Автор е на незабравимите за няколко поколения илюстрации на над 300 книги, след които шедьоври в световната детско-юношеска литература, като „Приказките на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Том Сойер“, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен. От 1980 г. нататък все по-често се обръща към живописта.

Бил е главен художник на издателство „Народна младеж“, зам.-председател и председател на Творческия фонд на СБХ. Носител е на много национални и световни отличия от международните панаири на книгата в Лайпциг, Москва и Болоня. През 2016-а е номиниран за най-престижния приз за детска литература в света – мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Изложбата на Любен Зидаров „Старецът и трите морета“ ще остане в галерия „Нюанс“ до 19 ноември.

Вижте още: ОСТРОВЪТ НА ЗИДАРОВИТЕ СЪКРОВИЩА

_30124641873_o

Любен Зидаров в „Нюанс“

„Северно море I“, 43,5 х 56 см

„Северно море I“, 43,5 х 56 см

„Великани и джуджета II“, 41,5 х 45,5 см

„Великани и джуджета II“, 41,5 х 45,5 см

„Двойка“, 38 х 41 см

„Двойка“, 38 х 41 см

„Морски ескиз“, 41,5 х 53 см

„Морски ескиз“, 41,5 х 53 см

„Автопортрет“, 34 х 26 см

„Автопортрет“, 34 х 26 см (масло)

„Над залива“, 32 х 42 см

„Над залива“, 32 х 42 см

„Отвсякъде море“, 45 х 32 см

„Отвсякъде море“, 45 х 32 см

Изложбата на Любен Зидаров събра заедно бившия премиер Иван Костов и живковския министър на културата Георги Йорданов.

Изложбата на Любен Зидаров събра заедно бившия премиер Иван Костов и живковския министър на културата Георги Йорданов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90