Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стари календари, за да живеем в миналото

Времеубежище. Снимка: Площад Славейков - Стари календари, за да живеем в миналото

Времеубежище. Снимка: Площад Славейков

„…дарихме брошури, календари – те бяха от стари години, но бяха прекрасни пейзажи, български пейзажи. И те ги раздадоха на старчески домове.“
Цвета Караянчева

В клиниките за минало във „Времеубежище“ календарите са стари, от съответната минала година, която е симулирана, също така се разпространяват стари вестници и списания, за да са убедени хората, губещи памет, че живеят в онази минала година, която единствено си спомнят. Виждам, че това вече е започнало да се реализира, засега само със стари календари.

Предлагам да се абонират старческите домове и с вестниците „Работническо дело“ и „Кооперативно село“ от 60-те и 70-те години на миналия век и да се пускат в кутиите ден след ден. Ако няма залежали бройки, могат да се копират нови. Трябва само прогнозата за времето да бъде подновявана акуратно.

Явно живеем във време, което бързо претопява антиутопиите в реалност, реализира ги, така да се каже.

***

ПП: Ако даряваха стари книги, наместо стари календари, щеше да е друго… ама е по-тривиално.


Текстът е от Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90