Стари календари, за да живеем в миналото

Времеубежище. Снимка: Площад Славейков - Стари календари, за да живеем в миналото

Времеубежище. Снимка: Площад Славейков

„…дарихме брошури, календари – те бяха от стари години, но бяха прекрасни пейзажи, български пейзажи. И те ги раздадоха на старчески домове.“
Цвета Караянчева

В клиниките за минало във „Времеубежище“ календарите са стари, от съответната минала година, която е симулирана, също така се разпространяват стари вестници и списания, за да са убедени хората, губещи памет, че живеят в онази минала година, която единствено си спомнят. Виждам, че това вече е започнало да се реализира, засега само със стари календари.

Предлагам да се абонират старческите домове и с вестниците „Работническо дело“ и „Кооперативно село“ от 60-те и 70-те години на миналия век и да се пускат в кутиите ден след ден. Ако няма залежали бройки, могат да се копират нови. Трябва само прогнозата за времето да бъде подновявана акуратно.

Явно живеем във време, което бързо претопява антиутопиите в реалност, реализира ги, така да се каже.

joystation.bg

***

ПП: Ако даряваха стари книги, наместо стари календари, щеше да е друго… ама е по-тривиално.


Текстът е от Фейсбук.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах