POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стари снимки сближават България и Македония

Изложбата бе открита в Скопие, предстои да бъде представена в София и Брюксел

Гоце Делчев е една от историческите фигури, които все още са обект на спорове между българските и македонските историци. Снимка: Уикипедия - Стари снимки сближават България и Македония

Гоце Делчев е една от историческите фигури, които все още са обект на спорове между българските и македонските историци. Снимка: Уикипедия

Изложба „Стари балкански фотографии”- съвместен проект на българската Държавна агенция „Архиви” и Държавния архив на Република Северна Македония, беше открита в Националния музей на Северна Македония в Скопие, съобщиха от Държавна агенция „Архиви”. В нея са включени 216 снимки от един от най-важните периоди на съвместната история на двете държави – времето от края на XIX век до началото на 30-те години на XX век.

Архивните фотографии отразяват бита преди век – събития, персонажи, семейства, бит, градска и селска архитектура, стари и модерни за онова време занаяти, фолклор, традиции и обичаи, градски модерни за онова време костюми и народни носии, скотовъдци, търговци, но и индустриалци, бунтовници, армии, въоръжените конфликти и последствията от тях.

Снимка: Държавен архив на Северна Македония/Фейсбук

Всяка от двете държави представя по 12 изложбени пана с по 108 фотографии. Включени са материали от архивните фондове на българския Централен държавен архив в София и държавните архиви във Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Сливен, Смолян, Добрич, Хасково, Видин, Търговище, Русе, Сливен, Кърджали, Враца, Перник, Разград, Бургас и Плевен. А в паната, представени от Държавния архив на Северна Македония, са представени фотографии от Централното управление и клоновете Битоля, Велес, Скопие и Прилеп.

Според директора на Държавния архив в Северна Македония Емил Кръстевски, двете архивни институции поддържат контакти отдавна и за 30 години съвместна работа са разменили повече от 200 хил. документа.

Изложбата ще остане в Скопие до 22 юни, а от 24 юни ще бъде преместена в София. Двете институции възнамеряват да я представят и в Брюксел като доказателство за добрите отношения между двете балкански държави.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg