Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Старите български столици ще получат специален статут според законопроект

Втори май трябва да стане ежегоден Ден на българските стари столици

Фрагмент от паметника на Асеневци във Велико Търново. Снимка: yeowatzup/Уикипедия, CC BY 2.0 - Старите български столици ще получат специален статут според законопроект

Фрагмент от паметника на Асеневци във Велико Търново. Снимка: yeowatzup/Уикипедия, CC BY 2.0

Старите български столици ще получат специален статут, ако бъде приет законопроект, внесен за разглеждане в Народното събрание от „Има такъв народ”, става ясно от сайта на парламента.

Според предложения текст стари столици са градовете, които в определени исторически периоди са били столици на цялата българска държава и центрове на самостойната българска църква – Плиска, Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол.

Предлага се 2 май всяка година да бъде честван като Ден на българските стари столици.

Целта на евентуалния закон е опазване на културно-историческото наследство в тези градове, интегрирането им в общ културен продукт и общ исторически туристически маршрут, както и ефективно държавно управление на обектите на културно-историческо наследство в старите столици. Основно задължение да изпълнява заложеното в закона ще има Министерство на културата, което ще трябва да работи в координация с Министерството на туризма, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Координацията, възложена на културното ведомство, е свързана с всички детайли по финансиране, управление, контрол, ремонтиране и реставриране, както и събирането на съответните такси, които трябва да бъдат използвани за опазване на културното наследство.

Кметът на всяка община, към която принадлежи някоя от средновековните столици, създава Обществен съвет за закрила на културното наследство с председател кметът или посочен зам.-кмет, културни деятели, архитекти и специалисти. Той има задачата да изготви стратегия за развитието и поддържането на недвижимите културни ценности.

Предвижда се да бъде създаден специален фонд за поддръжка на старите столици, в който ще постъпват средства от държавния и общинските бюджети, от данъци и такси, от дарения и европейски програми.

В предварителната оценка за въздействието на този закон се казва:

„Законопроектът ще подпомогне създаването на специализиран туристически маршрут, който ще послужи като пазарен механизъм за развитие на културен туризъм в петте административни области на Северна България, където са разположени териториите на старите средновековни български столици”.

Подобен проект е бил предложен от ГЕРБ през 2017 г., но е бил спрян.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах