Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Старите лифтове пазят Витоша от сеч и бетон

Хватката от Банско частна фирма да изтръсква пари от държавата не минава на „Алеко”

Срещу 8,3 млн. лв. през 2007 г. „Витоша ски” АД купува почти всички действащи и спрени лифтове над София. Снимки: БГНЕС и Емил Л. Георгиев - Старите лифтове пазят Витоша от сеч и бетон

Срещу 8,3 млн. лв. през 2007 г. „Витоша ски” АД купува почти всички действащи и спрени лифтове над София. Снимки: БГНЕС и Емил Л. Георгиев

Докато вторият лифт на Банско раздвои обществото, то за старите лифтове на Витоша днес всички са единодушни: трябва да се отървем от тях. Но по-вероятно е да се изгради дори трета кабинка на Банско, отколкото 60-годишните скърцащи седалки от Драгалевци до Голи връх и от Симеоново до Алеко да спрат да пъплят. Защо ли?

Просто в Банско бушуват огромни бизнес интереси, които не търпят планински покой и екология. Концесионерът на скизоната – „Юлен“ АД, държи и лифтовете, и пистите, твърди се, че и доста от хотелите. И сега, с разрешението от 28 декември м. г. да се строи втора кабинка, на практика се отпуши пазарът на имоти от Разлог чак до Добринище. Надеждата е руснаци, турци, гърци и англичани пак да се юрнат да купуват апартаменти на зелено, както преди кризата от 2008 г.

Лифтът на Банско

Преди кризата на Витоша тази схема не проработи, макар същият концесионер на скизона Банско да купи и въжените линии над София. Имената на фирмите са различни, но и двете са собственост на офшорки от Кипър и от Британски Вирджински острови. В ръководството и на двете присъства г-н Петър Петров, както и в двете пък официално отсъства банкерът Цеко Минев. Но той ги управлява.

Витоша като Клондайк, ама…

През 2005 г. Министерският съвет начело със Симеон Сакскобургготски подкрепя грандоманския проект на Иван Славков-Батето, тогава шеф на БОК, София да се кандидатира за зимните олимпийски игри през 2014 г. Първоначално идеята гравитира около Банско като център на игрите, но липсата на летище, зимен стадион, писти за бобслей и т. н. кара Батето да избута напред София, като някои от алпийските дисциплини да се проведат в Банско и Боровец. Проектът наистина е грандиозен – 2500 спортисти и близо 1,5 милиона зрители!

Някой вярвал ли е, че кандидатурата на София наистина ще спечели? Едва ли. По-скоро копнежът е бил да стигнем до финалното гласуване – както при предната кандидатура на София за игрите през 1994 г. Разчетите за тогавашното домакинство, правени през 1985 г. от соцръководството, са били за 2 милиарда долара! Та и през 2005 г. напънът не е бил да спечелим кандидатурата, а да се усвоят държавни пари за подготовката на ски базите. Затова и прозорливо банкерът и шеф на ски федерацията Цеко Минев охотно се насочва към общинските лифтове на Витоша. Сделката със Столична община (с кмет тогава Бойко Борисов) се извършва на 20 декември 2007 г. Срещу 8,3 млн. лв. купувачът „Витоша ски” АД получава почти всички действащи и спрени лифтове над София. И започва да чака сгодния момент за финансова инжекция от държавата по олимпийската кандидатура.

Отсяването на кандидатурите за зимната олимпиада е на етапи. Нашите „ентусиасти” се надяват да минем първите кръгове и тогава с мантрата „Да не се изложим пред чужденците” да се натисне ДАМС (товашното Министерство на спорта) да финансира подобрения на пистите и на допотопните лифтове на Витоша. Но за беда София е отрязана обидно рано от надпреварата за зимна столица 2014 и идеята държавата да подкрепи финансово бизнес интересите на частна фирма пропада. Но само за Витоша. На Банско хватката си действа с пълна сила. Спортното министерство плаща 1 млн. лева държавни пари като помощ за стартовете на Световната купа по ски за жени през 2008 г. През 2011 г. спортното министерство отпуска още 2 млн. лв. за стартовете от Световната купа пак в Банско. През 2017 г. са отпуснати 1 млн. лева за Световната купа по сноуборд, пак в Банско… А идат гръмки стартове и през 2019-а и 2020-а!

Да се е чуло за ски състезание на Витоша?

Няма и скоро няма да има. Лифтовете са стари – ще се оправдаят собствениците им от „Витоша ски”. Ами защо не ги санирате или смените с нови? Още повече при покупката им новият собственик беше задължен да инвестира поне 0,5 млн. лева още първата година в тях. Той изпълни изискването, като вложи парите в апарати за чекиране на картите за скиори, но не и в грохналите лифтове.

„Витоша ски” обещава да обнови въжените линии, но при условие, че ѝ се разреши да построи над 100 км нови писти плюс още 10 лифта. Като начинание звучи доста сериозно, но по-скоро цели да ядоса прирозащитниците, отколкото реално да се надява това да се случи. Защото Планът за управление на природен парк Витоша не позволява строителство на нови места. Но разрешава обновяване на цялата съществуваща база – лифтове и влекове.

Драгалевският лифт е от времето на Вълко Червенков

Симеоновският кабинков лифт е построен през 1983 г. Драгалевският е още по-вехт – от 1955-а. Повредите при тях са неизбежни и… естествени. Резервните части за стари модели са скъпи, оправдават се от „Витоша ски”. Да, ама и билетите за кабинката са солени – 10 лева в едната посока. За куче – 4 лева. Двете въжени линии действат и днес само заради самоотвержената работа на екипите, които ги поддържат. Но авариите не са рядкост. Петгодишно дете падна от кабинката на Симеоновския лифт преди година. Просто вратата се отворила – слава богу, детето оцеля. Внезапното спиране и висене в кабинката също зачести. Оказа се, че кабинковият лифт известно време е работел без единия от двата хващача, които при авария осигуряват плавно спускане на кабинките до долна станция. След като липсата се разчу, беше купен нов хващач от производителя, австрийската фирма „Допелмайер”.

Княжевският кабинков лифт вече няма как да бъде възстановен – стълбовете са премахнати. На Конярника външно всичко си е на мястото, но двигателят на влека е взет и монтиран другаде…

Огромна опашка от чакащи за единствения работещ седалков лифт за Лалето, снимката е от 2015 г.

Занемарените писти и съоръжения отрязаха Витоша от всякакви международни стартове по ски. Така се изгуби и шанса частната компания да се уреди с държавна финансова подкрепа. Това май овълчи допълнително „Витоша ски”, който си позволи дръзко поведение: спря да работи през целия зимен сезон 2011/12 г. Безпрецедентен случай!

Друга зима фирмата наказа конкурентните ски училища на „Алеко” със скъпи карти за ски учителите им. Дневната за обикновен скиор е 35 лв., а за тях е 50 лв. Мотивът: те натоварвали пистите много повече от любителите скиори!? За този пълен абсурд „Витоша ски” ЕАД беше глобен от Комисията за защита от дискриминация с 2000 лв.

Занемарените писти и съоръжения отрязаха Витоша от всякакви международни стартове по ски.

Бизнесмените от „Витоша ски” признават, че техниката е остаряла, но за обновяването ѝ поставят условие пред държавата – да ѝпозволи да усвои планината, като разреши строежа на 119 км писти. Засега държавата не ѝ уйдисва, но примерът на Банско е заразителен. Само трябва да се намери хватката. Задействана е незнайната фондация „Български спорт”, която преди две години в медиите лансира идеята София да стане европейска ски столица през 2018 г. Плановете са да се изградят нови писти и лифтове за 100 млн. евро. Парите да дойдат по европрограми с подкрепата на държавата, рецитира шефът на фондацията Николай Божинов. По-далечната цел била столицата ни пак да кандидатства за зимна олимпиада.

Да, заветите на Батето Славков са неизтребими, както и байганьовският мерак за келепир от горката Витоша.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах