Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Старите „Приятели“ – хомофоби, сексисти и расисти?

Днес гледаме с други очи любимите навремето сериали

Днес за мнозина зрители шегите с „дебелата Моника“, „гея Чандлър“ и Рос, чиято „бивша съпруга е лесбийка“, звучат неуместно. - Старите „Приятели“ – хомофоби, сексисти и расисти?

Днес за мнозина зрители шегите с „дебелата Моника“, „гея Чандлър“ и Рос, чиято „бивша съпруга е лесбийка“, звучат неуместно.

Какви сериали само имаше едно време! Помните ли „Приятели“? Разбира се, че го помните – стига да сте го гледали, защото Моника, Рос, Чандлър, Джоуи, Рейчъл и Фийби бяха всеобщи любимци поне десет години. Днес – четвърт век след старта на шоуто – съвсем ново поколение зрители го открива в „Нетфликс“. И някои от тях се чувстват доста неудобно, пише в обзор за новия поглед към старите сериали Би Би Си.

„Няма нищо, което да мразя повече от епизода с Рос в ролята на мъжка гувернантка в „Приятели“. Той е такъв СЕКСИСТ И ХОМОФОБ, че ми ида да скоча в телевизора и да го удуша“, признава в Туитър christina @cxorlando.

Друга Кристина, която се е радвала на сериала през 90-те, днес го гледа с други чувства:

„Бях студентка през 90-те и сега отново чаках с нетърпение да го гледам по „Нетфликс“. Но съм съгласна – шегите с „дебелата Моника“ и „гея Чандлър“ сега звучат съвсем не на място. А Джоуи винаги ли е бил леко особен? Разочароващо“, коментира Christine Carr @ChristineCarr

Журналистът на свободна практика Джеймс Балдок, писал за брой на „Метро“, посветен на „Приятели“, смята, че реакцията срещу сериала е неизбежна – все пак от първото излъчване на финалния епизод са минали почти 15 години и днес са се променили много неща.

Друг автор – Ребека Рейд, каза пред Би Би Си, че „не може да повярва колко лошо е остарял сериалът“:

„Хомофобията е зашеметяваща – във всяка шега за Рос акцентът е, че бившата му съпруга е лесбийка, сякаш това е някакъв негов неуспех и е ужасно смешно да си лесбийка“.

„Сексизмът е доста буен… и това е най-белият сериал на света“.

Ребека Рейд обаче признава, че въпреки всичко – „някак си го обичам“.

„Наистина е опасно да гледаш на нещо направено отдавна през очите на това, което правим сега. Хората трябва да спрат да откриват хомофобия във всичко, правено преди десетилетия. И да се фокусират върху това, което се прави сега. Нищо няма да променим, като се обиждаме на „Приятели“, коментира Jamie@pjamie123.

И по-скорошни сериали разделят мненията, например „Уил и Грейс“. Шоуто, дебютирало през 1996 г., разказва за живота на хетеросексуална жена и нейният най-добър приятел – гей, и бе първопроходец във време, когато рядко можеше да се видят хомосексуални герои по телевизията. Но и този ситком, който наскоро се завърна по телевизията, бе критикуван заради стереотипизирпане.

„Проблемът е, че има много добри, класически сериали, което въплъщават ценности и използват стереотипи, които вече не се толерират в нашето общество – казва Балдок. – Днес хората стават много чувствителни на тази тема, но това само по себе си не е причина да ги цензурираме – освен всичко друго те се ценни исторически архиви, обясняващи какъв е бил светът.“

„Хомофобията, расизмът и мизогинията не са и никога вече няма да бъдат приемливи, но защо се изненадвате, че преди 20 години е било различно? Ако тези сериали ви карат да се чувствате неудобно, защо, по дяволите, ги гледате?“, добавя той.

Тв критикът на „Дейли Стар“ Майк Уорд е съгласен. Той признава, че неговата реакция на критиките срещу приятели е „въздишка и отчаяние“:

„Ако се опитате да подходите със съвременната чувствителност към нещо, създадено преди 20 години, и го погледнете все едно, че се е появило през 2018-а, ще бъдете шокирани“.

„Ще трябва да пораснем и да се научим да гледаме в перспектива и да не забравяме контекста, в които е било създадено. Нормално е да кажете, че стар сериал ви кара да се чувствате неудобно, но ако не внимавате, ще започнете да гледате света от една много тясна гледна точка“.

„Не смятам, че „Приятели“ може да причини някакви сериозни щети. Идеята на създателите на сериала е да се смеем над безумствата на героите му. Те не са замислени като образци за подражание“.

„Освен това би било доста арогантно да си мислим, че днес ние сме перфектни. Не че подкрепям старото отношение, но подозирам, че ако след 50 години покажем на тогавашните хора съвременната телевизия, те ще се чувстват толкова неудобно, колкото ние сега“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg