POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Старият мач за Сатирата със същите играчи

Сърменов, Бачев и Митков отново в спор за директорския пост

Калин Сърменов, Здравко Митков и Мариан Бачев отново в спор за директорския пост на Сатирата. Снимки: БГНЕС и Емил Георгиев - Старият мач за Сатирата със същите играчи

Калин Сърменов, Здравко Митков и Мариан Бачев отново в спор за директорския пост на Сатирата. Снимки: БГНЕС и Емил Георгиев

Петима са кандидатите за директор на Сатиричния театър, допуснати до конкурс – трима от тях участваха в съревнованието за поста и преди четири години. Настоящият директор Здравко Митков, бившият (временен) ръководител Калин Сърменов и актьорът Мариан Бачев (завършил и театрален мениджмънт) ще се срещнат с комисията на Министерството на културата утре (четвъртък). Заедно с тях ще бъдат други двама актьори – Ивайло Калоянчев и Венцислав Асенов.

От септември 2013 г. начело на Сатирата е Здравко Митков. Тогава, освен със Сърменов и Бачев, той се бори за поста с режисьора Бойко Богданов, бивш директор на театър „Сълза и смях“. В продължение на година преди това, от септември 2012-а, временен директор, назначен от властта без конкурс, бе Калин Сърменов.

Сърменов и Митков водиха битка не само пред експертите в министерството, а и в медиите, където театралната чалга се очерта като фронтова линия между двамата. Митков се определи срещу комерсиалния маниер на мениджмънт на Сърменов и при встъпването си в длъжност професорът обяви, че ще премахне чалгата в афиша. Спомена дори, че в Сатирата има представления с телевизионни звезди, от които се срамува – отбелязвайки, че това не са заглавията на „Трите мечки“. Но впоследствие явно е преглътнал този срам, защото спектаклите с другите звезди на телевизионния хумор продължиха да излизат на сцената на Сатирата вече четири години и да пълнят касата на театъра.

Ето какво сподели пред „Площад Славейков“ Здравко Митков през 2014 г.:

ПРОФ. ЗДРАВКО МИТКОВ: КАЛИН СЪРМЕНОВ ИГРАЕ МУТРА И В ЖИВОТА

Не така зрелищна ще е битката за директорския пост в друг един театър от столичната улица „Раковски“ – „Армията“. След няколко дни в Министерството на културата ще се проведе събеседването и за тази авторитетна позиция. В понеделник (16 септември) комисия ще изслуша кандидатите, до конкурса са допуснати двама: настоящият шеф Мирослав Пашов и актьорът от трупата Георги Новаков.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС