Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Старо злато в новите български сериали

Великолепни актриси, прочути в миналото, днес преоткрити от телевизията

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Пламена Гетова, Мария Каварджикова, Галя Александрова, Деляна Хаджиянкова и Янина Кашева  - Старо злато в новите български сериали

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Пламена Гетова, Мария Каварджикова, Галя Александрова, Деляна Хаджиянкова и Янина Кашева

От няколко седмици по Нова телевизия излъчват „Братя“ – най-новия от поредицата български сериали след „Откраднат живот“, „Пътят на честта“, „Ягодова луна“… Благодарение на тях мнозина млади актьори добиха бързо известност – Калин Врачански, Димо Алексиев, Ивайло Захариев, Ралица Паскалева, Йоанна Темелкова, Силвия Петкова, Дария Симеонова, Радина Думанян, Яна Титова, Луиза Григорова, София Маринкова, Любомира Башева, Симона Халачева, Диана Димитрова, Неда Спасова…. За мен обаче голямото откритие на новите български сериали е една тиха, невидима до скоро група актриси, отдали целия си живот на актьорската професия, които широката публика почти не познава, а на някои дори не е чувала името.

Това са актриси, които няма да видим в риалити формати, кулинарни състезания, игри на волята или живот във фермата. Сиромашията на прехода съвпадна с най-силните им професионални години, в които нямаше пари за нови филми и сериали. Българското кино е огромен длъжник на тези актриси в златна възраст, които понесоха цялата тежест на реформите и в родната кинематография, и в театъра.

Приятно съм изненадан, че в актьорския състав на „Братя“ за ролята на майката е избрана Деляна Хаджиянкова. Актрисата е част съмишлениците на Театрална работилница „Сфумато“ в годините, когато експерименталният театър на Маргарита Младенова и Иван Добчев се приема за ерес. Тя дебютира там с ролята на Нина Заречная в „Чайка. Остава вярна на театъра и поема ролите на Елица и Албена в спектаклите на Маргарита Младенова по Йовков „Грехът Златил“ и „Грехът Куцар“ и след тях – в „Играем Петрушевска“ и „Луда трева“. Може би това начално втурване на сцената и особеният стил на Деляна, която изработва ролите си на границата между сълзите и усмивките, мотивират Бинка Желязкова да я ангажира за ролята на Малката Надежда във филма си „Нощем по покривите“ (1987), останал любим за зрителите.

Деляна Хаджиянкова в „Братя“

Но за зла ирония в края на десетилетието и особено в началото на следващото Деляна няма интересни ангажименти и практически изчезва от театралните и филмовите новини. За младата публика тя е напълно непозната и едва сега с „Братя“ възбуди интерес и внимание. За нейните качества свидетелстват сцените, в които страда нейната героиня, майката на двамата братя. Страхотно изпълнение!

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Напълно непозната за публиката бе и Галя Александрова, нашумяла с ролята на Бонка в сериала „Пътят на честта“. Трудно можем да си представим по-добър избор за образа на свекървата – олицетворение на злото и отмъщението, маскирани като добродетелна защита на семейните ценности и традиции от патриархален тип. В страницата на сериала във Фейсбук могат да се прочетат стотици положителни отзиви за играта ѝ.

„Най-доброто изпълнение в български сериал от поне 10 години“, „Трябва да влезе в учебниците по актьорско майсторство за превъплъщение в отрицателна роля“, „Къде се е крила тази актриса досега?“, пишат зрителите.

Галя Александрова в „Пътят на честта“

Всъщност, крие се в Стара Загора. Първото ѝ излизане на професионална сцена след завършването на ВИТИЗ е във Врачанския театър – в спектакъла по пиесата на Стефан Цанев „Процесът против богомилите“. Играе в Добрич, Ямбол и Кюстендил. От края на 90-те години, след като се възстановява от претърпяна зверска катастрофа, тя е неотлъчно в Старозагорския театър. Въпреки че е на щат там, в продължение на 5 години заради конфликт с хора от състава не получава нито една роля и е практически безработна. В едно от интервютата, които дава покрай излъчването на сериала, актрисата не спестява огорчението си от факта, че колегите от т. нар. средна възраст са буквално изхвърлени от театъра.

Янина Кашева и Пламена Гетова са двете актриси, които „Откраднат живот“ реабилитира и показа на публиката в най-добрата им светлина. 35 години след феноменалния успех на „Всичко е любов“, продуцентите на лекарския сериал откриват Янина Кашева за ролята на д-р Катя Кръстева. Толкова точна в жестовете и емоциите! Атмосферата около педиатърката, нейните срещи с децата пациенти е като въздишка на облекчение сред тежки и вероломни любовни, семейни и медицински проблеми.

Янина Кашева в „Откраднат живот“

Янина е събирателен образ на всичко, което се случи с актьорите от нейното поколение в годините на прехода. Тя става звезда след няколко блестящи спектакли в Пазарджишкия театър, започвайки от легендарния „Ромео и Жулиета“ на Здравко Митков, в който сценичните влюбени се залюбиха и през 1983 г. се ожениха в реалността. Семейството ѝ с колегата Иван Танев има двама сина. Ролите на Янина след това потвърдиха тогавашното театрално правило – актьорите ставаха звезди в провинцията и след това влизаха в столичните трупи. Едновременно с успеха си в „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати“ на Леон Даниел, в „Наградата“, в „Жестоки игри“ Янина трупа национална известност с филмите „Всичко е любов“, „Голямото нощно къпане“, „Басейнът“. И после, в началото на ХХІ век – тишина и покой, редови роли в Сатиричния театър, където е на щат. Също като Деляна, Янина не снима нищо и е непозната за новите поколения зрители. Докато не идва сериалът „Откраднат живот“. И е голяма наслада да се гледа как вече 10 сезона тя гради органично и автентично сложния образ на жена, носеща вината за съучастие в престъпление, а в същото време посветила живота си да помага на децата, без да има свои, срещнала любовта в зряла възраст и изправена пред опасността да я погребе в реанимацията на болницата.

По-малка, но запомняща се роля прави в същия сериал и Пламена Гетова като проф. Гочева – властната майка на доц. Мазов (Моню Монев) и национален консултант по съдова хирургия. Актрисата облича в играта си ирония и самоирония, създавайки колоритен тандем с най-големия чешит на болницата, д-р Мазов. Пламена Гетова се прочу в киното с „Дом за нежни души“, „Бяла магия“, „Сезонът на канарчетата“, докато превръщаше сцените в Стара Загора и Бургас в магнит за театралите. И пак по познатата схема от началото на този век името на Пламена заглъхва, а тези, които я обичат, могат да я гледат на сцената на Военния театър в поддържащи роли.

Пламена Гетова (вдясно) и Здрава Каменова в „Откраднат живот“

Освен тези четири изключителни актриси, можем да прибавим и споменем с добри думи Милена Живкова (д-р Романова в „Откраднат живот), Мариана Миланова (Мария Станкова в „Пътят на честта“), а за Мария Каварджикова (Евгения Генадиева в „Откраднат живот“) не отделна статия, а цяла книга не би стигнала да опише таланта ѝ. Актриси, които с достойнство упражняват професията си, въпреки всичко в живота. И които привличат почитатели и към театралната сцена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах