СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Старото куче Волев надскочи Митовски

Евгений Михайлов е шеф на комисията, която раздава парите за кино

„Няма място за старите кучета“, заявиха братя Коен и спечелиха Оскар. У нас обаче ситуацията е друга. Режисьорът Николай Волев, причисляван към динозаврите на българското кино надскочи „младия лъв” Димитър Митовски. Проектът на Волев за пълнометражен филм „Извън пътя” получи средна оценка 72 точки, което му дава шанс да получи максимален размер на безвъзмездната финансова помощ до 1 050 000 лева, съобщиха от Националния филмов център.

Соченият за фаворит в надпреварата режисьор на най-касовия български филм „Мисия Лондон” Митовски остана далеч назад в класацията, макар да кандидатства с две оферти. Първата „Ангел и предател” (по сценарий на актьора Мариан Вълев-Куката и самия Митовски) получи само 58, 57 точки и зае 11 място. Вторият коз на режисьора беше „Това е банков обир” и се нареди на 12 позиция от 21 възможни.

Лобито на Димитър Митовски в Националния филмов център се оказа слабо, за да му осигури субсидия за нов игрален филм.

Лобито на Димитър Митовски в Националния филмов център се оказа слабо, за да му осигури субсидия за нов игрален филм.

Решението е на комисия, председателствана от някогашния шеф на Киноцентъра в Бояна и режисьор на „Сезонът на канарчетата” Евгений Михайлов. В кинаджийските среди се знае, че той е доста близък с Волев, приятелството им датира много преди 1989 г.

В журито, отсъдило кой ще вземе субсидия от Националния филмов център, влизат още Валентина Илкова, Геновева Димитрова, Георги Тодоров, Жана Караиванова, Станислав Дончев, Юлия Кънчева и Юрий Дачев.

До „баницата” на НФЦ, както в гилдията наричат разпределянето на държавните пари за кино, се доредиха и режисьорите Драгомир Шолев и Валери Йорданов.

Шолев кандидатства с „Рибена кост” и получи средна оценка 71, 36 точки (Също шанс за максимален размер на безвъзмездната финансова помощ до 1 050 000 лева). Йорданов пък се яви с проекта по свой сценарий „Шекспир като име на улица” и събра 68, 7 точки средна оценка.

Докато получилият най-много точки Николай Волев се продуцира сам чрез собствената си компания „Никотея ЕООД”, то зад Шолев застана Росица Вълканова от „Клас ЕООД”, която намираше начин да осигури финансиране за филми в най-бедните години на българското кино. Актьорът Валери Йорданов, който вече дебютира като режисьор в киното с „Кецове”, пък разчита на продуцентската опора на Борислав Чучков от „Чучков брадърс ООД”.

Сред доволните кинаджии се нарежда и Анри Кулев, който има шанс да получи до 50 000 лева за проекта си за късометражен игрален филм „Нощите на един самотен вестоносец”.

В раздел „Първи пълнометражен игрален филм” шанс ще бъде даден на четирима – Борислав Колев, Ивайло Марков, Надежда Косева и Валентин Гошев. Колев кандидатства с „Душата на цигулката” и получи 62, 86 точки, които ще му донесе финансова инжекция до 580 000 лв. Продуцират го Виктор Колев от „Сиа Филм Продъкшън ЕООД”.

Вторият в списъка Ивайло Марков се яви в НФЦ с проекта „Сърце на музикант, ръце на крадец” и получи 59, 93 точки. И зад него стои опитен продуцент като Мартичка Божилова от „Агитпроп ООД” и Марков има шанс да вземе до 600 000 лв.

Надежда Косева ще снима първия си игрален филм „Сделка (Годината на кукера” с помощта на продуцента си Стефан Китанов („Арт фест ЕООД). Четвъртият в дебютантското каре режисори Валентин Гошев пък се нареди сред печелившите с „Моторът” (продуцент Иван Тонев „Арс ООД”).

Продуцентите на обявените за финансиране проекти трябва да подпишат предварителен договор с НФЦ до 20 юли, нареди в заповед и.д. изпълнителният директор на Филмовия център Георги Чолаков.

Както обикновено, след сесиите на НФЦ винаги има недоволни и те могат да обжалват в съда заповедта на Чолаков по реда на Административно процесуалния кодекс.

Сред порязаните за субсидия е и топрежисьорът Камен Калев, който преди 4 години докара в България ослепителната Летисия Каста, но в крайна сметка филмът, който заснеха – „Островът“, се оказа провал. Сега Калев ще трябва да търси странично финансиране за новата си лента „С лице надолу”, в реализацията на която отново има чуждо участие – от Белгия и Франция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС