Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Старозагорският владика Киприан дирижира днес в Софийската опера

Честват 70 г. патриаршия с „Рилският пустинник”, посветена на свети Йоан Рилски

Митрополит Киприан е завършил средно музикално образование в Казанлък. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Старозагорският владика Киприан дирижира днес в Софийската опера

Митрополит Киприан е завършил средно музикално образование в Казанлък. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

С премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“ ще бъде отбелязана тази вечер в залата на Софийската опера 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, съобщиха от операта.

Хорово-оперната творба, посветена на свети Йоан Рилски, е композирана от отец Кирил Попов. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Старозагорския митрополит Киприан, а режисурата е на Пламен Карталов.

Текстът е на Тихомир Павлов. Поемата е написана през 1937 г. и това е последното му произведение. Само няколко месеца след появата на творбата му, той си отива от този свят, допълват от Операта. По-късно отец Попов открива копие от поемата в личния си архив и решава да я превърне в опера.

Владиката Киприян е учил хорово дирижиране в Семинарията при отец Кирил Попов, затова е приел без колебание да застане на диригентския пулт.

Бях развълнуван да видя симбиоза между източно и западното пеене, преплитащи се гласове на деца солисти, един прекрасен хор, както и оперни солисти, които пеят църковна музика“, разказва митрополитът.

Събитията в поемата се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Това е Златният век на България, при управлението на царете св. Борис-Михаил, Симеон Велики и св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на гръмки победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска „лъжовний мир“.

В ролята на Рилския пустинник ще бъде актьорът Ириней Константинов.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС