Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Стършел“ на 70, смешно за сериозното

Хумористичният вестник на България празнува в „Перото“, верен на девиза: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота”

Първият брой на вестник „Стършел“ - „Стършел“ на 70, смешно за сериозното

Първият брой на вестник „Стършел“

Хумористичният вестник на България има юбилей. Дори няма нужда да му казваме името, защото през последните 70 години той е само един – „Стършел“. Появявали са се и други „весели“ издания, но не за дълго.

Паметният юбилей ще бъде отбелязан на 24 февруари (сряда) от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Авторите на изданието ще представят сборник със спомени, събрани от историята на седмичника.

Сборникът „Що е „Стършел“ свършил“ събира весели случки от 70-годишната история на вестника

 „Ще се радваме да се видим, да пием по едно за здравето на любимия ни вестник и да уважим премиерата на юбилейния сборник „Що е „Стършел“ свършил“, посветен на 70-годишнината на вестника. Тези, които нямат възможност да присъстват, ще могат да гледат спектакъла на живо на www.artlive.bg “, пишат редакторите в сайта на вестника.

Първият им брой излиза на 15 февруари 1946 г. и веднага започва да громи чуждия империализъм, родната „недоубита“ буржоазия и младежта, податлива на западното влияние. След трудно детство, защото не е било лесно да си сатирично издание в 50-те години, през следващите десетилетия, авторите му  – някои от най-изтъкнатите ни писатели и художници, се научават да (по)казват сериозни истини по смешен начин. С шеги и закачки, вече и като издание на ЦК на БКП, през 70-те и 80-те вестникът набира голяма популярност и рекордни тиражи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

След 1989 г. 44-годишният „Стършел“ най-сетне успява да се откъсне от майчинските партийни обятия и да заживее като независим самостоятелен човек и вестник. Вярно, че на два пъти а-ха да фалира, но оцелява и днес е единственият хумористичен вестник у нас. Единственият, излизал без прекъсване от 1946-а насам, както и едно от малкото независими издания, което се издържа от продажбите си, а не от реклами. По-важното обаче е, че „Стършел“ винаги остава верен на девиза си „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота”, на читателите си и на истината – което звучи доста смешно в настоящата ни медийна среда.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3