Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Стършел“ на 70, смешно за сериозното

Хумористичният вестник на България празнува в „Перото“, верен на девиза: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота”

Първият брой на вестник „Стършел“ - „Стършел“ на 70, смешно за сериозното

Първият брой на вестник „Стършел“

Хумористичният вестник на България има юбилей. Дори няма нужда да му казваме името, защото през последните 70 години той е само един – „Стършел“. Появявали са се и други „весели“ издания, но не за дълго.

Паметният юбилей ще бъде отбелязан на 24 февруари (сряда) от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Авторите на изданието ще представят сборник със спомени, събрани от историята на седмичника.

Сборникът „Що е „Стършел“ свършил“ събира весели случки от 70-годишната история на вестника

 „Ще се радваме да се видим, да пием по едно за здравето на любимия ни вестник и да уважим премиерата на юбилейния сборник „Що е „Стършел“ свършил“, посветен на 70-годишнината на вестника. Тези, които нямат възможност да присъстват, ще могат да гледат спектакъла на живо на www.artlive.bg “, пишат редакторите в сайта на вестника.

Първият им брой излиза на 15 февруари 1946 г. и веднага започва да громи чуждия империализъм, родната „недоубита“ буржоазия и младежта, податлива на западното влияние. След трудно детство, защото не е било лесно да си сатирично издание в 50-те години, през следващите десетилетия, авторите му  – някои от най-изтъкнатите ни писатели и художници, се научават да (по)казват сериозни истини по смешен начин. С шеги и закачки, вече и като издание на ЦК на БКП, през 70-те и 80-те вестникът набира голяма популярност и рекордни тиражи.

След 1989 г. 44-годишният „Стършел“ най-сетне успява да се откъсне от майчинските партийни обятия и да заживее като независим самостоятелен човек и вестник. Вярно, че на два пъти а-ха да фалира, но оцелява и днес е единственият хумористичен вестник у нас. Единственият, излизал без прекъсване от 1946-а насам, както и едно от малкото независими издания, което се издържа от продажбите си, а не от реклами. По-важното обаче е, че „Стършел“ винаги остава верен на девиза си „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота”, на читателите си и на истината – което звучи доста смешно в настоящата ни медийна среда.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg