Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Статуетка Оскар продадена за $79 200, съдят наследниците на носителя

Американската филмова академия брани ожесточено светостта на наградата

 - Статуетка Оскар продадена за $79 200, съдят наследниците на носителя

Награда Оскар е била продадена в аукционна къща през месец юни за 79 200 долара, съобщава „Холивуд рипортър“. Статуетката е била присъдена на режисьора Джоузеф Райт през 1942 г. за филма My Gal Sal. Наследниците му ще бъдат изправени пред съда.

Делото е заведено във вторник в Лос Анджелис. Жалбата е подадена от Академията за филмови изкуства и науки. В нея се твърди, че продажбата на наградите Оскар нарушава правилника им, който забранява на носителите им да търгуват с тях. В него твърди още, че ако са решили да се разделят с отличието, те са задължени да го предложат на Академията, която ще го закупи за 10 долара. Това правило важи и за всеки, който наследява Оскар.

Обвиняеми по делото са наследниците на Райт, който почина през 1985 г., аукционната къща Briarbrook Auctions и неизвестният купувач.

Академията настоява да бъде компенсирана за щети над 79 200 долара, както и да бъде обезщетена. Държат и на правото си да закупят въпросния Оскар за 10 долара.

Това не е единственият подобен случай. Американската филмова Академия винаги е защитавала ожесточено светостта на наградата Оскар и е пресичала със съдебни дела всички опити статуетките да бъдат продавани и препродавани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90