Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Статуетки на най-старата цивилизация в Америка открити в Перу

Една от тях изобразява жрица с 28 пръста

Тази женска глава е била открита увита в тъкани, покрити с бели, жълти и оранжеви пера. - Статуетки на най-старата цивилизация в Америка открити в Перу

Тази женска глава е била открита увита в тъкани, покрити с бели, жълти и оранжеви пера.

Учени откриха статуетки от предколумбовата епоха на повече от 3800 години в археологическия обект Вишама, в северната част на Перу, пише „Льо Паризиен“.

Трите глинени фигурки бяха намерени в тръстикова кошница, завързана с памучни върви, в руините на сграда от археологическия обект. Разкопките са недалеч от селището Вегета, на 130 км северно от Лима, и принадлежат на древната цивилизация Карал, обявена през 2008 г. за част от културното наследство на Перу.

Според изследователите антропоморфните статуетки вероятно са използвани в религиозни ритуали.
Глинените статуетки, изобразяващи мъж и жена – голи и оцветени в бяло, червено и черно – представляват знатни личности. Втората открита женска фигура е с 28 пръста, покрита с бяла боя, изпъстрена с червени точки, символизира жрица.

Екипът, ръководен от археоложката Рут Шади, е открил в земята още две глинени женски глави, увити в тъкани, покрити с бели, жълти и оранжеви пера.

Цивилизацията Карал е възникнала преди около 5 хил. години и е представлявала сложна общност. Жителите й са обитавали 30 големи населени центрове в северната част на Перу. Това е най-старата цивилизация, позната в Америка, оставила след себе си впечатляваща архитектура от пирамиди и амфитеатри.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg